Dostupni linkovi

Newseum u Washingtonu: Spomen na novinare ubijene 2011.


Ulaz u Newseum
Ulaz u Newseum
SAD: Američki muzej novinarstva odao počast ubijenim novinarima

Prevela: Ena Stevanović

Novinari iz Afganistana, Azerbejdžana, Iraka, Pakistana i Rusije spadaju među sedamdeset osoba koje su ove sedmice ovjekovječene u Američkom muzeju novinarstva zato što su u 2011.godini dali živote za svoju profesiju.

Chris Wells, bivša potpredsjednica Foruma za slobodu, nezavisne organizacije za borbu za slobodu štampe je predsjedavala ceremonijom u Newseumu u Washingtonu gdje su imena pomenutih novinara upisana na spomen ploču.

Raznolika skupina novinara se, kako kaže, „okupila u zajedništvu koje niko od njih ne bi odabrao.“

„Govorili su različitim jezicima, radili su u različitim sferama novinarstva. Neki od njih su bili poznati milionima ljudi na večernjim vijestima, a neki su radili u anonimnosti. Neki od njih su znali za predstojeće opasnosti, ali mnogi od njih su bili iznenađeni. Nit koja ih je ujedinila je njihova posvećenost novinarstvu i činjenica da su nas tako rano napustili.“

Kako navodi Newseum, sedam novnara je ubijeno prošle godine u Iraku, bilo tijekom izvještavanja ili zbog svog svog rada. Prema navodima grupa za analizu medija, Irak i dalje slovi za najopasniju državu za novinare.

Među ubijenim iračkim novinarima je i pedesetogodišnji Hilal-Al Ahmadi koji je poznat po reportažama o financijskoj i administrativnoj korupciji. Ubijen je na izlazu iz svoje kuće u februaru prošle godine.

Sabah al-Bazee
Sabah al-Bazee
Sabah Al-Bazi, dopisnik televizije Al-Arabija je snimao zgradu pokrajinske vlade u Tikritu prošle godine kada su naoružani napadači preuzeli kontrolu nad zgradom i aktivirali bombe i granate. Bilo mu je trideset godina.

Američki muzej se prisjetio i sedam pakistanskih novinara ubijenih prošle godine:

U Pakistanu su ubijeni Nasrullah Khan Afridi, Wali Khan Babar, Shafiullah Khan, Asfandyar Abid Naveed, Faisal Qureshi, Javed Naseer Rind, Syed Saleem Shahzad."

Četrdesetogodišnji Shahzad je pisao o navodnoj povezanosti pakistanske mornarice i Al-Kaide nakon čega je u maju prošle godine pronađen mrtav jugoistočno od Islamabada. Policija kaže da su na njegovom tijelu pronađeni znakovi mučenja.

Shahzad, šef pakistanskog servisa za „Asian Times Online“ je nestao samo dva dana nakon što je napisao članak u kojem tvrdi da je Al-Kaida izvršila napad na ratne avio baze u Karachiju kako bi se osvetili za uhićenje pripadnika mornarice koji su osumnjičeni za veze sa terorističkom organizacijom.

RSE Radio Mashaal je izvijestio da se on neposredno prije nestanka navodno žalio na prijetnje od strane pakistanskih obavještajnih službi.

Rafiq Tagi na slici desno
Rafiq Tagi na slici desno
Među novinarima na koje se prisjećalo u Washingtonu je i Rafiq Tagi, ugledni pisac i slobodni novinar azerbejdžanskog servisa RSE.

„U Azerbejdžanu je ubijen Rafiq Tagi (gong).“

Ovaj šezdesetjednogodišnji novinar je preminuo u bolnici nakon što je izboden nožem od strane nepoznatog napadača u Bakuu u novembru prošle godine. Kritičar političkog islama u Azerbejdžanu i teokratskog režima u Iranu, Tagi je, prije nego što je preminuo, rekao da smatra da je napad povezan sa člankom o ljudskim pravima u Isamskoj republici koji je napisao neposredno prije toga.

Khadzhimurad Kamalov, istaknuti novinar ruske sjeverne kavkaske republike Dagestan je također uvršten na spomen listu.

Četrdesetšestogodišnji Kamalov je bio urednik i izdavač časopisa „Černovik“ koji je opsežno izvještavao o nasilju policije u borbi protiv islamističke pobune koja je počela u susjednoj Čečeniji i proširila se na cijelu regiju.

Kamalov je poginuo u decembru na izlazu iz ureda kada je u njega pucao maskirani napadač.

Skupa sa ovogodišnjim žrtvama, Washingtonski Newseum koji datira iz 1837.godine je do sada odao počast ukupno 2156 novinara.
XS
SM
MD
LG