Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NY Times uvodi pretplatu za internet izdanje


Od sljedeće godine New York Times planira uvođenje pretplate za svoje web stranice, čime pravi veliki iskorak kako bi preživjeli krizno vrijeme i pad zarade od marketinga na webu.

NYT će koristiti “model brojeva”, čime će nakon čitanja izvjesnog broja članaka na kraju mjeseca slati korisnicima račun. Oni koji su pretplaćeni na tiskani izdanje New York Timesa imat će besplatan pristup web izdanju.

“Ovaj proces preinačenja naše djelatnosti je učinjen iz želje da dostignemo dodatni prihod, čime ćemo biti manje osjetljivi u ovom nezaobilaznom ekonomskom vrtlogu”, kaže, izvršna direktorica NYT-a Janet Robinson.

NYT se time uključio u središte debate o izdavačkoj djelatnosti – da li nastaviti objavljivanje važnih vijesti i izvještaja na besplatno na internetu ili početi sa naplatom uz rizik gubljenja korisnika.

New York Times je već eksperimentirao sa "ispostavom računa" za web sadržaje ali smatraju predloženi plan neizbježnim. U sličnoij formi koristi ga i Financial Times.

MJERE ŠTEDNJE

Debata da li novine trebaju tražiti naplatu za korištenje svojih sadržaja i na internetu vodi se već godinama. Postala je intezivnija u vrijeme globalne krize koja nije mimoišla ni velike izdavačke kuće.

Suočavajući se sa vlastitim financijskim problemima, New York Times je morao da smanji broj novinara. Prošle godine je prijetila opasnost zatvaranja Boston Globe, kako su isticali u sindikatima, zbog milijunskih gubitaka.

Glavno pitanje je da li će uvođenje naplate “otjerati” korisnike koji će negdje drugo potražiti “besplatne vijesti”. Svaki potez zaustavljanja besplatnih izvora vijesti ili njihovih ograničavanja može “odnijeti” sa sobom veliki broj internet posjetilaca.

New York Times će smatrati ovu promjenu uspješnom ako dobije 250.000 internet pretplatnika do kraja prve godine od njenog uvođenja.
Istraživanja kažu da oni danas imaju oko 20 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno.

Samo mali broj američkih novina uključujući News Corp`s Wall Street Journal, naplaćuju korištenje svojih sadržaja na internetu. WSJ.com ima više od milijun petplatnika.

Prvo uvođenje naplate samo nekih sadržaja u New York Timesu završilo je njenim ukidanjem nakon dvije godine. Obrazloženje je bilo kratko i jednostavno - "Nismo privukli dovoljan broj korisnika, tj.pretplatnika."
XS
SM
MD
LG