Dostupni linkovi

New Yorker: Teško dokazive optužbe o trgovini organima


Žuta kuća blizu grada Burrel u Albaniji
Žuta kuća blizu grada Burrel u Albaniji
Tijela nisu pronađena ali kosovski lideri jesu optuženi da su na ovaj ili onaj način umiješani u monstruozan zločin - trgovinu organima.

Da li je te optužbe uopšte moguće dokazati – to je početno pitanje u tekstu Nicholasa Schmidlea objavljenom u najnovijem broju časopisa New Yorker, koji nosi datum 6. maj 2013.

Schmidle je novinar ovog magazina od prošle godine. Njegov tekst o potrazi i hvatanju Osame bin Ladena bio je u konkurenciji najboljih magazinskih priča u prošloj godini.

U međuvremenu, pisao je o ruskom trgovanju oružjem i o američkom vojniku koji je tri puta odgovarao za isto ubistvo.

Kao autor pojavljivao se u magazinima Times, The Atlantic, The New Republic i drugim publikacijama.

U obimnom tekstu o optužbama vezanim za trgovinu organima na Kosovu, Schmidle na sistematičan način kreće od prvog izvora te priče.

Sudeći po ovom tekstu, britanski novinar Michael Montgomery je nakon pisanja o zločinu kojeg su u selu Čuška počinile srpske vojne snage 1999. godine, naišao na svjedoka kojeg on označava sa slovom “C” i koji mu je prvi govorio o ilegalnom prebacivanju zarobljenika u Albaniju, mirisu bolnice, Žutoj kući i drugim elementima od kojih nastaje optužba vezana za trgovinu organima.

Montgomery svoje bilješke šalje Haškom tribunalu.

Od te prve inicijalne priče, pa dalje, Schmidle navodi sve što je prethodilo Martijevom izvještaju kao i svoje lično istraživanje ove priče koja nikada nije dobila potporu u činjenicama.

Shmidleov tekst možete pročitati ovdje.

Ovo je link na tekst u New Yorkeru.
XS
SM
MD
LG