Dostupni linkovi

Evropa paralizirana uoči praznične sezone


Autoput blizu Pariza, 20. decembar 2010. godine
Autoput blizu Pariza, 20. decembar 2010. godine
Priredila: Ena Stavanović

Snijeg i izrazito niske temperature u vrijeme praznične sezone putovanja nastavljaju uzrokovati haos na cestama, željeznicama i aerodromima širom Europe.

Najprometniji evropski aerodrom Heathrow je najviše pogođen ovim lošim vremenskim prilikama. Hiljade putnika je ovog vikenda provelo noć na aerodromskim terminalima s obzirom da je većina letova otkazana.

Žena čisti snijeg ispred Kuće u Berlinu, 20. decembar 2010. godine
Meteorolozi su za ponedjeljak popodne najavili nastavak padavina što će dodatno pogoršati situaciju. British Airways upozorava da bi dodatni letovi mogli biti otkazani, posebno u Londonu, u kojem su trenutno svi aerodromi blokirani.

Aerodromi i britansko Udruženje turističke i putničke industrije (ABTA) su upozorili da će se letovi tokom sedmice i dalje neizbježno otkazivati, što će zasigurno frustrirati one koji su isplanirali praznična putovanja.

British Airways je upozorio putnike da ne idu na Heatrow ukoliko im nije potvrđeno da će njihov avion poletiti i uprkos vremenskim prilikama te poziva putnike da razmotre opciju otkazivanja leta ukoliko je to moguće.

Led također ometa putovanja po Evropi te su ovog vikenda mnogi letovi kasnili ili su otkazani.

„Čekamo dalja obavještenja meteorologa prije nego što objavimo raspored letova. Putnici moraju konstantno provjeravati status svojih letova s obzirom da se za popodne predviđa nastavak padavina, što može uzrokovati dodatne havarije na aerodromima,“ saopštio je British Airways.

Avio prevoz je usporen i na najvećem i najprometnijem njemačkom aerodromu u Frankfurtu. U ponedjeljak je otkazano oko 300 letova od ukupno 1340 i to zbog vremenskih prilika u drugim dijelovima Evrope.

Vlasti su u zapadnom dijelu Njemačke iz sigurnosnih razloga zabranili kamionima težim od 7.5 tona da voze po autocestama.

Haotične scene

U Francuskoj je prevoz također vidljivo usporen zbog vremenskih prilika.

Francuske aviokompanije su na oba pariška aerodroma morale smanjiti broj letova za 30 posto.

Čišćenje piste na hanoverskom aerodromu, 19. decembar 2010. godine
Glasnogovornik francuskog Udruženja aviokompanija Eric Heraud je izjavio da su ove odluke donesene zbog problema na ostalim evropskim aerodromima koji predstavljaju destinacije za mnoge letove sa pariških aerodroma Charles de Gaulle i Orly.

„Pokušavamo se prilagoditi snijegu u Parizu i drugdje,“ izjavio je Heraud.

Autobusni saobraćaj u Parizu je također „znatno onesposobljen“, rekli su iz Udruženja prijevoznika.

Meteorolozi tvrde da je ovo jedna od najoštrijih zima u Velikoj Britaniji u proteklom stoljeću te najavljuju izrazito niske temperature i obilne padavine već u ponedjeljak popodne i navečer.

Događaji na aerodromu Heathrow i pritužbe putnika o tome da im se ne daje dovoljno informacija naveli su Phillipa Hammonda, sekretara britanskog Udruženja prevoznika da ispita kako su putnici tretirani nakon što su njihovi letovi otkazani.

Putnici tvrde da je dolazilo do haotičnih scena za sve one koji su pristizali na aerodrom te da su dobijali njasne i protivrječne informacije o statusu njihovih letova.

„Ono što sam saznao jeste da su putnici bijesni zbog načina na koji ih se tretira na Heathrow-u,“ izjavio je Hammond za BBC.

Temperature su tokom noći dostigle rekordno najniži nivo i u Sjevernoj Irskoj, a meteorolozi najavljuju nove obilne snježne padavine širom Velike Britanije.

Svi radnici koji se voze na posao su upozoreni na led na cestama koji je stalno prisutan.
XS
SM
MD
LG