Dostupni linkovi

Nevreme u Srbiji: U Golupcu i dalje vanredna situacija


Golubac pod vodom, maj 2015.

U Golupcu, koji je pre dva dana pogodilo jako nevreme praćeno gradom i kišom, vanredna situacija je i dalje na snazi, a škola i vrtić ni u utorak neće raditi.

Komunalne ekipe još uvek čiste grad od nanosa blata i saniraju poplavljene objekte, ali taj posao se odvija otežano jer Golubac nema sopstvene cisterne pa se očekuje pomoć iz susednog Požarevca.

Vladica Buljubaša, načelnik opštinske uprave, kaže za naš program da u Golupcu više nema vode na ulicama, ali je još uvek ima u podrumima i drugim poplavljenim postorijama, a sve komunalne ekipe su angažovane na čišćenju velikih nanosa blata.

„Najveći problem sada predstavljaju velike količine blata koje je ostalo na ulicama, zbog čega pokušavamo da angažujemo što više ljudstva da bi uklonili blato. Golubac nema cisterne za pranje ulica pa očekujemo od Požarevca da danas dobijemo jednu cisternu. Danas će sve snage biti usmerene na čišćenje od blata ulica i prilaza gradskim institucijama“, kaže Buljubaša.

U ovom gradu na Dunava još uvek je na snazi vanredna situacija, ali će škola i vrtić u sredu nastaviti da rade.

Procena štete je još uveku toku, a prema prvim procenama u Golupcu je oštećeno preko 150 objekata. Ipak, najveću štetu od nevremena i ovoga puta pretrpla je poljoprivreda.

„Prema globalnoj proceni Komisije za poljoprivredu, usevi na nekih 1.500 hektara su znatno oštećeni, a najviše je stradao kukuruz, na pojedinim mestima i do 90 odsto. Pšenica je malo bolje prošla, a stradali su i ostali usevi. Bašte, voćnjaci i vinogradi su u jako teškom stanju“, kaže Buljubaša.

XS
SM
MD
LG