Dostupni linkovi

Nevolje Čeha zbog ilegalnog alkohola


Češka i nevolje zbog ilegalnog alkohola
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
Autor: Dan Bilefsky, New York Times (prevela: Ena Stevanović)


Češka republika je zabranila prodaju pića koja u sebi sadrže dvadeset i više posto alkohola, nakon što je dvadeset osoba preminulo, a deseci se ozbiljno otrovali metanolom.

Trovanja su pokrenula debate oko učinkovitosti europskih i čeških mjera zaštite potrošača od ilegalnog alkohola koji već desetljećima hara češkim tržištem.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Češka je druga zemlja u svijetu po konzumiranju alkohola, odmah iza Moldavije.

Kako navodi Češka novinska agencija, Vladimir Lipina, pedesetjednogodišnji radnik u češkoj tvornici automobila u industrijskom gradu Havirovu i jedan od onih koji su otrovani, je prije dvije sedmice kupio flašu ruma na uličnom kiosku prije odlaska na utakmicu. Rekao je da je popio nekoliko gutljaja i da je rum imao čudan okus. Četiri dana nakon toga, g. Lipina je oslijepio.

„Probudio sam se sa strašnom glavoboljom i bolovima u stomaku, ali mislio sam da će me proći,“ rekao je Lipina. Liječnici nisu optimistični da će ikada progledati.

Alkohol koji je oslijepio g. Lipinu je usmrtio najmanje dvadeset osoba u Češkoj, a preko četrdeset njih je teško oboljelo, od kojih mnogi imaju ozbiljna oštećenja mozga.

Broj mrtvih je potresao Češku i izazvao paniku u cijeloj istočnoj Europi, što je rezultiralo zabranom, za koju Češka vlada tvrdi da će trajati i do nekoliko sedmica, sve dok vladini zvaničnici ne budu uvjereni u sigurnost potrošača.

Panika raste jer se kriza proširila i izvan čeških granica. U Slovačkoj je oboljelo osam ljudi nakon što su popili šljivovicu kupljenu u Češkoj. Kao odgovor na krizu, Poljska je zabranila uvoz čeških alkohlonih pića na trideset dana.

Češki policijski dužnosnici su u ponedjeljak izjavili da istražuju jesu li metanolom onečišćene flaše zagađene antifrizom proizvedenim u Poljskoj.

Policija je uhapsila 23 osobe koje su uglavnom distributeri teškog alkohola.

Posljedice po ekonomiju

Vaclav Kučera, zamjenik šefa policije je u nedjelju izjavio za češku televiziju da vjeruje da sav onečišćeni alkohol dolazi iz jednog izvora.

Policijski dužnosnici kažu kako vjeruju da je alkohol onečišćen metanolom, hemijskom supstancom koja se koristi u proizvodnji industrijskih goriva i antifriza, prodavan s popustom i sa naljepnicama najmanje dviju čeških kompanija u flašama koje nisu bile ispravno zapečaćene i koje su bile označene kao votka ili neko drugo lokalno alkoholno piće. Trovanje vjerovatno nije bilo namjerno, već je produkt pokušaja uštede ilegalnih distributera.
Češka republika, koja je pokrenula mjere štednje kako bi smanjila svoj deficit, će izgubiti oko 40 miliona dolara mjesečno na porezima na alkohol, kako kažu iz Ministarstva financija.


Očekuje se da će ova zabrana imati izrazito štetan utjecaj na češku ekonomiju. Češka republika, koja je pokrenula mjere štednje kako bi smanjila svoj deficit, će izgubiti oko 40 miliona dolara mjesečno na porezima na alkohol, kako kažu iz Ministarstva financija.

Mag Consulting, kompanija sa sjedištem u Pragu koja se bavi analizom putničke industrije, procjenjuje dnevni gubitak u iznosu od 10.7 miliona dolara od prihoda barova, kafića, restorana i hotela zbog zabrane točenja alkohola.

Prodaja ilegalno proizvedenog alkohola, koju podržavaju distributeri pa čak i trgovci, čini 25 posto češkog tržišta alkoholom, kako se navodi iz Asocijacije proizvođača alkohola. Vlada tvrdi da se radi o brojci manjoj od deset posto.

Otrovana pića, uključujući rum i votku, su uglavnom kupljena u trgovinama i kioscima u nerazvijenom dijelu sjeverne Morave. U nekim slučajevima se razboljela i čitava porodica.

Dugoročni problem

Policija je u srijedu pronašla tijelo dvadesetosmogodišnje žene, majke osmogodišnjeg djeteta u njenoj kući u selu Komorni Lhotka. Njen šezdesetogodišnji otac je odveden u bolnicu i u kritičnom je stanju. Testovi pokazuju da je otrovan metanolom, mada se još uvijek ne zna gdje su kupljene otrovane boce.

Uprkos sve većem broju smrtnih slučajeva, mnogi koji su došli u bolnicu nakon što su osjetili simptome poput zamagljenog vida i mučnine, se sada osjećaju bolje. Oboljeli su tretirani norveškim lijekom fomepizolom koji se pokazao vrlo učinkovitim u čišćenju tijela od metanola.

Mnogi analitičari i političari su se zapitali zašto ključni uzrok trovanja-ilegalna distribucija alkoholnih pića-nije rješavan od strane vlade. Jiri Pehe, čest kritičar desničarske vlade i savjetnik bivšeg predsjednika Vaclava Havela pripisuje ovu krizu nacionalnoj averziji prema državnoj regulaciji, čak i nakon četiri desetljeća komunističke vladavine.
Jedan od barova u Pragu, septembar 2012.
Jedan od barova u Pragu, septembar 2012.

„Ovo je dugoročni problem koji imamo od 1989. Država se smatra nekom vrstom neprijatelja, zagađenog, poput alkohola, raznim vrstama nečistoća,“ rekao je Pehe.

Uroš Lazarevič, dugogodišnji stanovnik pražske četvrti Vinohrady koji kaže da izbjegava alkohol, za sve okrivljuje „prijateljski odnos“ između ilegalnih proizvođača i lokalnih vlasti.

„Država je godinama tolerirala ilegalnu proizvodnju alkohola. Nikog nije bilo briga sve dok neko nije preminuo,“ kaže Lazarevič.

Jan Hamaček, član parlamenta iz reda opozicijske socijaldemokratske partije kaže da bi američki sistem licenciranja pomogao zaštititi proizvođače.

„Na kioscima ne postoje blagajne, a bez računa ne možete provjeriti je li alkohol dolazi iz nekog zapuštenog skladišta,“ kaže Hamaček.

Međutim, otkako je zabrana stupila na snagu, posljedice ne trpe samo siromašni.

Iako češke marke alkoholnih pića nisu osobito popularne u koktel barovima i ti objekti pate od financijskih posljedica zabrane.

„Tijekom vikenda smo imali gotovo pola prihoda,“ kaže Martina Pestova, menadžerica popularnog praškog lokala Bar and Books, poznatom po koktelima sa whiskijem. „Mi smo bili kreativni i nudimo ‘lagane koktele' umjesto votka-martinija, ali ako se zabrana nastavi, biti će to financijski pakao,“ dodaje Pestova.
XS
SM
MD
LG