Dostupni linkovi

Neuspjele kombinatorike za formiranje vlasti


Ilustracija
Ilustracija
Već je izvjesno da će BiH godišnjicu nakon izbora dočekati bez vlasti na državnom nivou. Prema onome što se u medijima ovih dana moglo čuti, a na prijedlog SDP-a, moguće su i nemoguće kombinacije, poput koalicije stranaka potpisnica paltforme i SNSD-a, ali i sa opozicionim strankama iz RS. Ni u jednoj kombinaciji nema dva HDZ-a, iz kojih poručuju da u vlasti moraju biti predstavnici sva tri naroda.

Vlast na državnom nivou u BiH, koju bi, prema posljednjim najavama iz SDP-a, formirale dvije entitetske parlamentarne većine, bila bi najefikasnija. U tom slučaju u koalicji bi bio SDP i stranke potpisnice platforme i SNSD-a iz RS, što bi bilo dovoljno za tehničku većinu u Savjetu ministara BiH, smatra lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. Međutim, otvorene su i druge opcije.
Zlatko Lagumdžija na predizbornom skupu, oktobar 2010.

„Te dvije entitetske većine imaju 26 zastupnika u Domu naroda od 42, i imaju većinu bez Radončića, bez Silajdžića, bez oba HDZ-a, bez SDS-a. Dakle, to je matematski vrlo jednostavno. I imaju u Domu naroda, bar koliko je meni poznato, 10 od 15 zastupnika. Dakle, puni kapacitet imaju. Postoji druga mogućnost, da se, ukoliko postoji spremnost, uđe u ozbiljne ustavne reforme. Ukoliko EU, međunarodna zajednica i ovi akteri koje sam spominjao su spremni da idemo u ustavne reforme, onda bi bilo dobro da uključimo i predstavnike jednog ili dva HDZ-a. Mi smo spremni da se tako nešto uradi“,
kazao je Lagumdžija.

U SNSD-u smatraju da je vlast na državnom nivou potrebno što prije formirati, ali ne od stranaka koje čine entitetsku parlamentarnu većinu.

Druga mogućnost, za koju je SDP jednako spreman, jeste i uspostava vlasti bez SNSD-a i oba HDZ-a, ali uz pomoć opozicionih partija iz RS, poput SDS-a i PDP-a, te uz glas aktuelnog predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića, za kojeg se špekuliše da napušta Dodikove socijademokrate. Ove špekulacije, međutim, u utorak je demantovao sam Nikola Špirić:

„Ne postoji nijedan razlog da bih se ja time bavio i o tome razmišljao. Ja sam 12 godina u zajedničkim inistitucijama i ja nisam čovjek koji je željan vlasti, tako da ovi koji prave različite kombinatorike volio bih da izdrže barem godinu dana ono što ja izdržavam 12 godina.“


Avantura razgradnje

A kako se moglo čuti, mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Lagumdžija će ponuditi profesoru Slavi Kukiću.

Istovremeno, lider PDP-a Mladen Ivanić ističe kako od SDP-a, ali ni od drugih političkih stranaka, nije bilo ponuda za bilo kakve pregovore. Ukoliko ih i bude, kombinacija sa SDP-om je nemoguća ako bi u njoj bio Nikola Špirić, kaže Ivanić.
Mladen Ivanić

„Ja nikakve prijedloge nisam imao i ni u kakvim razgovorima oko formiranja vlasti niso učestvovali. Zadnja osoba s kojom bi PDP nešto radio je gospodin Špirić zato što je on svoj stav o PDP-u jasno pokazao tokom izborne kampanje i potpuno zatvorio bilo kakva vrata. S druge strane, ja iskreno mislim da će se oko formiranja vlasti razgovarati tek najesen jer je previše političkih kriza ovog trenutka, tako da samo formiranje vlasti ovog trenutka nije ni realno, niti za to postoje nikakve osnove“
, smatra Ivanić.

Ni u SDS-u nisu voljni ulaziti u bilo kakave kombinacije sa SDP-om, te ističu da se drže svog dogovora sa SNSD-om o zajedničkom nastupu na državnom nivou, kaže generalni sekretar stranke Dragan Ćuzulan.

„SDS nije uopšte spreman ući u varijante političkog taktiziranja koje dolazi od gospodina Lagumdžije, jer stalno licitiranje i testiranje političke javnosti u RS kojoj se nude jedne, pa onda dijametralno druge opcije nisu prihvatljive za RS, ni za SDS“, rekao je on.

U HDZ-u BiH vjeruju da će Milorad Dodik i SNSD ispoštovati postignuti sporazum o koaliciji na državnom nivou jer ukoliko u toj vlasti ne budu predstavnici sva tri naroda, budućnost BiH je upitna, kaže potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara.

„Nažalost, gospodin Lagumdžija kreće ponovo u svoju avanturu razgradnje BiH zanemarujući da je BiH država tri konstitutivna naroda i, naravno, na taj način najučinkovitije ruši samu BiH. Svjedoci smo kakva je kriza danas u BiH i kojih je razmjera“
, navodi Čavara.

Ukoliko bi se postizborna kombinatorika ipak uspjela i izvesti, te formirati Savjet ministara i Predstavnički dom drzavnog Paralamenta, ostaje problem formiranja Doma naroda. U ovom domu, bez kojeg je rad najviše zakonodavne vlasti u zemlji nemoguć, prema trenutnom stanju sjede tri delegata HDZ-a, te je teško očekivati da saziv formiran na tim osnovama bude i efikasan.
XS
SM
MD
LG