Dostupni linkovi

Neuspjela deložacija: Građani odbranili porodicu Šarić


Oko 300 građana Mostara spriječilo je u srijedu ujutro deložaciju penzionerke Kate Šarić i njeno dvoje djece iz stana u Vukovarskoj ulici. Nakon što su građani, okupljeni preko društvenih mreža, blokirali ulaz u zgradu, sudska policija i izvršioci odlučili su da se povuku.

Kata Šarić ostala je bez stana nakon niza birokratskih zavrzlama, za koje su u srijedu okupljeni građani Mostara kazali da možda jesu zakonite, ali su i nemoralne.

Gromoglasnim aplauzom je oko 300 okupljenih građana Mostara, pred zgradom u Vukovarskoj ulici na broju 1, pozdravilo odlazak sudskih izvršilaca i policije, čime je neuspjela deložacija porodice Šarić, nakon akcije koju su preduzeli građani organizovani preko društvenih mreža.

Deložacija je bila zakazana za 10 sati, a građani su se pred zgradom počeli okupljati još sat ranije. Kada su na mjesto događaja došli sudski službenici i policija, jedan od organizatora skupa, Danijel Rezo okupljene je pozvao:

"Ja bih vas zamolio, znači, da svi, koji ste u mogućnosti, zbijete se na ulaz. Nema potrebe da držimo ćošak zgrade, nego da se skupimo na sami ulaz i s rukama u džepu da posjedamo po podu, Znači, s nekim pasivnim pasivnim otporom pokušati praviti otpor, da ne damo ulazak u zgradu."

Ipak, za to nije bilo potrebe, jer policija nije ni pokušala ukloniti demonstrante. Među okupljenima je bila i jedna trudnica.

"Sramota je da za, ne znam, 4.000 eura sudskih troškova jedna obitelj se baca na ulicu. I da to rade, je li, djelatnica suda i sutkinja. Ako je to po zakonu, nije moralno, nije etički", kazala je.

"Jer ovo u nekim normalnim zemljama naravno da toga nema", navela je Dragana Domić, bivša radna kolegica Kate Šarić.

"U opisu našeg djelovanja stoji i prevencija beskućništva, a ako ova obitelj završi na ulici, oni ulaze u naš registar beskućnika, što nije nama u cilju, nije sugrađanima u cilju i vjerujem da nikome zapravo nije u cilju", izjavila je Anica Ištuk iz Udruge Minores, koja je među organizatorima okupljanja.

Podsjetimo, penzionerka Kata Šarić je zbog duga od 8.000 maraka iz zemljišne parnice, koju je vodio njen pokojni suprug Bariša, ostala bez stana koji je oduzeo Općinski sud Mostar. Isti sud je taj stan prodao svojoj radnici Vesni Milas za 25.000 maraka.

Kata je poslala apelaciju na Ustavni sud BiH koji će na sjednici 3. februara odlučiti o sprječavanju mjere deložacije do konačne odluke, u kojoj će se preispitati valjanost svih odluka Općinskog suda Mostar u ovom sporu.

Nakon neuspjele deložacije, Katin sin Ante je izjavio:

"Zahvaljujem se svim dobrim ljudima, koji su danas došli i onemogućili deložaciju našu. Čekamo Ustavni sud, dalje šta on donese, to je to."

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG