Dostupni linkovi

Neuspešno lansiranje rakete Severne Koreje


U Južnoj Koreji prate lansiranje balističke rakete Severne Koreje
U Južnoj Koreji prate lansiranje balističke rakete Severne Koreje
Severna Koreja je u petak, 13. aprila, lansirala raketu, za koju su mnogi smatrali da predstavlja testiranje novih tehnologija dalekometnih projektila, koja je nakon kratkog vremena eksplodirala i pala u vodu.

Raketa je lansirana sa severozapada Severne Koreje u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, a pala je u vodu oko Korejskog poluotoka, potvrdio je zvanični Pjongjang. Naveli su da njihovi naučnici proveravaju šta je dovelo do pada rakete.

Zvaničnici Južne Koreje su izjavili da je raketa poletela u 7:39 po lokalnom vremenu i trebala je odleteti jugozapadno od Korejskog poluostrva, između Japana i Filipina.

'”Oko 7:40 sati smo potvrdili da je iz Severne Koreje lansiran projektil i da je nakon nešto duže od jedne minute leta pao. Nije zabeležen udar na teritoriji Japana'', izjavio je Naoki Tanaka, japanski ministar odbrane.

''Raketa je eksplodirala i oko 20 komada krhotina je palo u more. Uskoro počinjemo potragu kako bismo pronašli delove rakete'', kazao je zvaničnik Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Pjongjang tvrdi kako je želio da raketa u orbitu ponese meteorološki satelit, ali kritičari smatraju da je trebala poslužiti poboljšanju mogućnosti za proizvodnju međukontinentalne balističke rakete sposobne da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Ostatak sveta je na lansiranje gledao kao na testiranje dalekometnih projektila koji su zabranjeni rezolucijom UN-a.

Bela kuća je u izjavi osudila lansiranje rakete, bez obzira na nezspeh. Savet bezbednosti će s epovodom ovog događaja sastati u toku dana kako bi razgovarali o dajim akcijama. Kina, koja je saveznik Severne Koreje, pozvala je na mir na Korejskom poluostrvu, javlja BBC.

"Uprkos neuspehu, severnokorejska provokacija je pretnja regionalnom miru koja narušava međunarodno pravo i osporava obaveze i obećanja koja su sami dali nedavno", navodi se u izjavi Bele kuće.

Pjongjang je u februaru pristao da parcijalno obustavi nuklearne aktivnosti i probe projektila, kako bi dobio obećanu pomoć od SAD. Međutim, dogovor je stavljen na čekanje prošlog meseca nakon što je Severna Koreja objavila da će lansirati raketu.

Početkom ove sedmice Južna Koreja je objavila da njihovi susedi planiraju probu nuklearnog naoružanja.

Severna Koreja je pokušala da lansira sličnu raketu 2009. godine ali se i taj pokušaj završio bezuspešno, iako su zvaničnici Severne Koreje to demantovali.

Neuspeh bi mogao da bude izazov za Pjongjang obzirom da u ovoj nedelji proslavljaju 100 godina od rođenja Kim Il-sunga, koje smatraju “ocem nacije”.

Radnička partija je održala konferenciju tim povodom u sredu, a parlament treba da se sastane u petak.

Oba sastanka bi trebalo da utvrde prenos vlasti na Kim Džong-una, nakon što je njegov otac, Kim Džong-il umro u decembru 2011. godine, javlja BBC.
XS
SM
MD
LG