Dostupni linkovi

Netanjahu u Vašingtonu


Obama i Netanjahu u Beloj kući, 06.07.2010.
Američki predsednik Barak Obama sastaće se danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom dva meseca nakon veoma napetog susreta, jer je Bela kuća kritikovala izraelsku politiku naseljavanja u Istočnom Jerusalimu.

Cilj razgovora je da se pospeše blokirani direktni pregovori sa Palestincima. Istovremeno, za Obamu je ovaj susret bitan i zbog domaće političke scene, jer ga opozicioni Republikanci kritikuju uoči izbora za Kongres da nedovoljno podržava Izrael.

Obama je bio veoma rezervisan prema Netanjahuu tokom poslednjeg susreta. Ostavio ga je nekoliko sati da sa saradnicima čeka u Zapadnom krilu Bele kuće, što je bila očita poruka zbog izraelske politike naseljavanja.

Naime, Netanjahova vlada je tokom posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Bliskom istoku u martu saopštila odluku o gradnji 1.600 kuća za jevrejske doseljenike u Istočnom Jerusalimu, što je izazvalo oštru reakciju Vašingtona.

U maju su nakon jednogogišnjeg pokušaja obnovljeni indirektni pregovori između izraelskih i palestinskih vlasti.

Netanjahu će insistirati na neophodnosti direktnih pregovora sa Palestincima koji u njima ne učestvuju od decembra 2008, nakon izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Ključ u rukama Netanjahua?

Daniel Šapiro (Shapiro), savetnik u američkom nacionalnom savetu za bezbednost kaže da su umanjene razlike.

Međutim, palestinski pregovarač Saeb Erekart kaže da nema suštinskog napretka i da je ključ za njihovo pospešivanje u rukama Netanjahua time što će zamrznuti izgradnju svih izraelskih naselja uključujući i u Istočnom Jerusalimu.

Gradnja izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama je privremeno obustavljena do 26. septembra. No, izraelska ministarka kulture i sporta Limor Livnat je jutros rekla vojnom radiju da "nema ni najmanje sumnje" da će odmah nakon tog datuma biti nastavljena izgradnja.

Pitanje iranskog nuklearnog programa, kao i ukidanje delimične izraelske blokade pojasa Gaze takođe će biti na dnevnom redu. Izrael je pod međunarodnim pritiskom ublažio blokadu Gaze nakon napada izraelske vojske na brodove sa humanitarnom pomoći krajem maja kada je poginulo devet turskih državljana.

Ta izraelska intervencija je izazvala ozbiljnu krizu jer je Turska zapretila prekidom odnosa sa Izraelom ako se ne izvini ili omogući međunarodnu istragu, i zatvorila svoj vazdušni prostor za izraelske vojne avione.

Izrael je u ponedeljak dozvolio međunarodnoj zajednici da uvozi građevinske materijale u Gazu, ali samo za objekte čiju gradnju odobri Palestinska uprava i uz kontrolu međunarodne zajednice.

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2007. kada je na vlast došao radikalni palestinski pokret Hamas.
XS
SM
MD
LG