Dostupni linkovi

Netanjahu: Promeniti okolnosti za stvaranje palestinske države


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu negirao je da je napustio posvećenost uspostavljanju palestinske države. On je TV NBC rekao da želi rešenje sa dve države, ali da "okolnosti moraju da menjaju."

Kao sporne tačke naveo je odbijanje predsednika Palestinske samouprave da prizna Izrael kao jevrejsku državu i njegovu odluku da uđe u vladu sa militantnom grupom Hamas.

Netanjahu je u ponedeljak uveče, noć uoči izbora, rekao da neće dozvoliti palestinsku državu.

"Nisam promenio svoju politiku", kaže Netanjahu koji je pred izbore izjavio da u sadašnjoj klimi ne može da pristane na stvaranje palestinske države.

"Ne želim jednodržavno rešenje, želim održivo, miroljubivo rešenje, ali za to moraju uslovi da se izmene", rekao je Netanjahu u intervjuu za TV NBC što se tumači kao povlačenje izjave koje je davao tokom nedavne izborne kampanje, a koju su kritikovale SAD, evropske vlade i UN, koje se zalažu za pregovore koji će dovesti do dvodržavnog rešenja - stvaranja nezavisne Palestine uz Izrael.

U medjuvremenu je predsednik SAD Barak Obama pozvao telefonom izraelskog premijera da mu čestita na pobedi na parlamentarnim izborima. Kako je saopštila Bela kuća, Obama je rekao Netanjahuu da SAD ceni svoju blisku bezbednosnu saradnju i dugogodišnje partnerstvo s Izraelom. U kratkom saopštenju navodi se da su se dva lidera složila da nastave konsultacije o izraelsko-paletinskom sukobu i drugim pitanjima. Obama je takodje ponovio da SAD podržava uspostavljanje palestinske države.

Samo nekoliko sati ranije pres sekretar Džoš Ernest najavio je da će Bela kuća preispitati svoju poziciju nakon izjava izraelskog premijera Benjamina Netanijahua kojima se dovodi u pitanje rešenje sa dve države na Bliskom istoku:

"Koraci koje su Sjedinjene države preduzimale u Ujedinjenim nacijama bili su zasnovani na ideji o rešenju sa dve države kao najboljem ishodu. Sada kada je naš saveznik naveo da nije više privržen tom putu to znači da mi treba da preispitamo naš stav o tom pitanju, i to ćemo uraditi."


Netanijahu je pak, u intervjuu za NBC potvrdio jake veze svoje zemlje sa SAD:

"Mislim da postoji neraskidiva veza izmedju Izraela i Sjedinjenih država – predsednik Obama je to rekao, ja sam to rekao. Mislim da se to ogleda u odnosu izmedju američkog predsednika i premijera Izraela. Amerika nema većeg saveznika od Izraela i Izrael nema većeg saveznika od SAD", rekao je izraelski premijer.

Barak Obama
Barak Obama

U medjuvremenu su mediji preneli da će se šef kabineta Baraka Obame obratiti uticajnoj izraeleskoj organizaciji "Džej strit" koja se protivi politici premijera Benjamina Netanjahua i zalaže za okonačanje izraelsko-palestinskog sukoba. Netanjahu je pobedio na opštim izborima u utorak, posle tesne izborne trke u kojoj je pooštrio svoje stavove u poslednjim danima kampanje. Sada bi mogao po četvrti put da postane premijer.

XS
SM
MD
LG