Dostupni linkovi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je medjunarodnu zajednicu da poveća pritisak na Iran kako bi se povećale šanse da ta zemlja ipak zaustavi svoj nuklearni program.

Netanjahu je poruku poslao sa sjednice Vlade, ponavljajući da pritisak svijeta na Teheran mora ostati sve dok akcija zamijeni obećanja. Učestvujući u programu američke televizije "Meet the Press" ponovio je istu stvar.

"Mislim da se pritisak na Iran mora održavati, ako ne čak i pojačavati, sve dok ne zaustave dalji rad na svom nuklearnom programu. Svaki napola napravljen posao na kraju će završiti ukidanjem sankcija. Mnogo je država koje samo čekaju mig da se sankcije ukinu, a onda nismo napravili ništa.“

Netanjahu je takodje usporedio iransko ponašanje s onim kojeg primjenjuje vlast sirijskog predsjednika Bašara al Asada

"Pretpostavimo da Sirija kaže 'OK, ispunićemo 20 posto zahtjeva, a vi nam skinite sankcije'. Niko tu priču ne bi kupio. A to je upravo ono što Iran pokušava napraviti: daju polovične ustupke da bi im bile skinute sankcije, a nastavljaju razvijati pune kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja.“

Ovaj istup izraelskog premijera zapravo je odgovor na vijest da američki dužnosnici razmatraju mogućnost ublažavanja sankcija vladi iranskog predsjednika Hasana Rohanija. Američki ministar finansija izjavio je da će Washington, „korak po korak“ odgovarati na konkretne akcije Teherana.

Ranije ovog mjeseca predstavici Irana i vodećih zapadnih sila susreli su se u Ženevi. Šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton ocijenila je razgovore "sadržajnim i jako važnim“.

Dodatni krug pregovora zakazan je za 7. i 8. novembar. Tada će se raspravljati o iranskom planu koji je podijeljen u tri faze. Medju ostalim je tu i smanjenje kapaciteta za obogaćivanje urana, što je i glavni zahtjev šestorice prema Iranu koji i dalje tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG