Dostupni linkovi

(Ne) može i NATO i Nesvrstani


Samit Nesvrstanih u Egiptu
Samit Nesvrstanih u Egiptu

Učešće Crne Gore, na samitu Pokreta nesvrstanih u svojstvu zemlje posmatrača naišlo je na kritike crnogorske opozicije

Opozicione stranke, naime, smatraju da se konačno mora odrediti spoljnopolitički kurs zvanične Podgorice koja istovremeno vodi i kampanju za ulazak u NATO alijansu. Vlasti uzvraćaju kako ne vide da je to u protivriječnosti sa njenim proklamovanim ciljevima.

Komentarišući prisustvo predsjednika Filipa Vujanovića samitu Pokreta nestvrstanih u Šarm El Šeiku, kome je prisustvovalo preko stotinu zemalja članica i posmatrača, među kojima je i Crna Gora, u vrijeme kada država vodi jaku kampanju za ulazak u vojnopolitički savez NATO Andrija Popović, lider Liberalne partije koja se od početka protivi tom naumu, kaže:

"Prisustvo Filipa Vujanovića, predsjednika Crne Gore, konferenciji Nesvrstanih je oprobani recept režima i DPS-a: "dobro jutro čaršijo na sve četiri strane". Do sada su to uglavnom radili u Crnoj Gori, sada na međunarodnoj sceni, NATO, Evropska unija, Nesvrstani, pravi kumbulj, što se kaže. Poput onog što rade u Crnoj Gori sa crkvom, kako im kada odgovara, malo Srpska pravoslavna crkva, malo Crnogorska pravoslavna crkva, uglavnom već viđeno i ništa ne očekivano. Neprincipijelno, ali to samo prolazi u Crnoj Gori i dok ne dođe do moralnog preporoda nagledaćenom se mi ovakvih stvari."

U Novoj srpskoj demokratiji smatraju da se crnogorska spoljna politika ne može uhvatiti "ni za glavu, ni za rep". Potpredsjednik Nove Slaven Radunović:

"Crnogorska spoljna politika liči kao lov ribe grabljivice u mutnoj vodi. Jednostavno, nema nikakvu strategiju, nego prva žrtva koja naiđe ona je grabi. Tako je i za gospodina Vujanovića na samitu Nesvrstanih. To na duge staze ne može dati nikakve rezultate, apsolutno nikakve i mislim da Crna Gora mora da se opredijeli kojim će putem u spoljnoj politici da ide. Ne možete jedan dan da potpisujete note o neisporučivanju američkih građana koji naprave ratni zločin, a sjutradan da sjedite sa Gadafijem i Raulom Kastrom na samitu Nesvrstanih, poslije toga idete u Moskvu i pravdate se Rusima i kunete se da ćete im biti najveći saradnik. Jednostavno, to djeluje neozbiljno, uostalom, to je samo jedna od karakteristika ove države."


Opredjeljenje Crne Gore za učešće u NATO-u i Evropskoj uniji ni u kom slučaju nije limitirajuće za njeno učešće na svim ostalim međunarodnim multilateralnim forumima u naravno primjerenom svojstvu, kaže portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević:

"Sve su to dobra mjesta na kojima Crna Gora kao nova demokratska država može u adekvatnoj mjeri doprinositi kao i iskazivati posvećenost rješavanju globalnih izazova koji su kao takvi izazovi pred kojima se nalaze sve države svijete, bez razlike u pogledu na članstvo ove ili one međunarodne organizacije ili alijanse. Jačanje međunarodne solidarnosti i iznalaženje dobrih odgovora na najkrupnije globalne izazove i odgovornost svih država kako onih razvijenih u NATO i Evropskoj uniji tako i onih razvijenih ili ne razvijenih Nesvrstanih. Ni u kakvom slučaju ne vidimo bilo kakvu koliziju između naših stremljenja za članstvom u NATO-u i učešćem na značajnim međunarodnim forumima kao što je samit Pokrete nesvrstanih zemalja."


Pokret Nesvrstanih je međunarodna organizacije zemalja koje su odbijale pripadnost vojnopolitičkom blokovima.

Svrha organizacije je, kako je napisano u Havanskoj deklaraciji iz 1979. da osigura nacionalnu nezavisnost, suverenitet i nezavisnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, dominacije kao i protiv blokovske politike.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG