Dostupni linkovi

Zbog kriptovalute u Iranu se teže diše i sve je hladnije


Panoramu Teherana redovno zaklanja smog.

Pišu: Ron Synovitz i Radio Farda RFE/RL

Za prekid napajanja električnom energijom i pogoršanje zagađenja zraka u gradovima širom zemlje, iranske vlasti krive trošenje energije izazvane operacijama rudarenja bitkoina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Farme kriptovaluta troše ogromne količine energije jer koriste blokove moćnih kompjutera kako bi pokušale otključati složene numeričke zagonetke povezane s međunarodnim finansijskim transakcijama.

Kada uspiju, rudari bitkoina stvaraju jedinice takozvanih digitalnih kovanica kojima se može trgovati na globalnom nivou bez nadzora i ograničenja tradicionalnih finansijskih tržišta.

Izbjegavanje sankcija

U avgustu 2019, suočavajući se s posljedicama američkih ekonomskih sankcija, Iran je ublažio ograničenja na kriptovalute pokušavajući prekinuti ekonomsku izolaciju zaobilaženjem tradicionalnih finansijskih tržišta na kojima je Teheran blokiran.

Iranska centralna banka i Ministarstvo energetike predložili su zakon koji je dopustio da se bitkoini "legalno" iskopani u Iranu mogu koristiti za finansiranje uvoza iz drugih zemalja.

Zakon je dopustio korištenje ograničene količine iranske jeftine subvencionisane energije za ovlaštene rudare kriptovaluta. Bitkoin rudarenje koji inače usisava velike količine energije postalo je jeftinije u Iranu nego u drugim zemljama.

otografija koju je dostavila iranska policija prikazuje kutije mašina korištenih u operacijama rudarenja bitikoina koje su vlasti u Nazarabadu zaplijenile.
otografija koju je dostavila iranska policija prikazuje kutije mašina korištenih u operacijama rudarenja bitikoina koje su vlasti u Nazarabadu zaplijenile.

Sada iranske vlasti priznaju da su hiljade "nelegalnih" farmi kriptovaluta također niknule širom zemlje.

Proliferacija je potaknuta rastućim cijenama bitkoina tokom pandemije u kojoj su se globalni ulagači slijevali u kriptovalute novcem izvučenim iz zaliha i robe.

Mahmud Vaezi, šef kancelarije iranskog predsjednika Hasana Rohanija, odgovorio je na navode umiješanosti vlade u nelegalne bitkoin operacije rekavši da je postojao "pritisak da se to na neki način reguliše".

Sigurno je da se taj pritisak povećao posljednjih nedjelja jer su gradovi širom Irana pokriveni neviđenim smogom i sve su više pogođeni nestancima struje - uključujući nestanke struje u Teheranu i dijelovima većih gradova poput Mašhada i Tabriza.

Alireza Kashi, glasnogovornik kompanije za distribuciju električne energije Mašhad, kaže da oni koji upravljaju elektroenergetskom mrežom nisu imali alternativu za prekide električne energije, jer "ako se ti povremeni prekidi ne dogode, suočit ćemo se s široko rasprostranjenim nestancima električne energije."

Zimsko smrzavanje

U međuvremenu, zimske temperature dovele su do porasta potrošnje gasa za grijanje domova u Iranu. Prema poluzvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji, to je uzrokovalo nestašicu prirodnog gasa i prisililo elektrane da pređu na sagorijevanje goriva niske kvalitete kako bi proizvele električnu energiju koja održava rudnike bitkoina i ostatak privrede.

U kombinaciji s povećanim automobilskim saobraćajem zbog zatvaranja sistema gradskog i međugradskog saobraćaja usmjerenog na usporavanje širenja korona virusa, stanovnici iranskih gradova sada su izloženi vidljivom porastu zagađenja zraka.

Zdravstveni službenici upozoravaju da povećana zagađenja uzrokuju respiratorne bolesti koje komplikuju simptome onih koji se bore protiv COVID-19 i povećavaju stopu smrtnosti.

U stvari, iranski zvaničnici su prvi put objavili da se elektroenergetska mreža zemlje borila s udarima kriptovaluta tokom ljeta 2019 - prije nego što je Teheran ukinuo ograničenja na uzgoj bitkoina i transakcije.

U junu 2019. glasnogovornik Ministarstva energetike Mostafa Radžabi najavio je "neobičan" skok u potrošnji električne energije zbog nedopuštenih bitkoin operacija koje su električnu mrežu činile "nestabilnom" i stvarale probleme potrošačima. Državna televizija tog ljeta izvijestila je o napadima na dva rudnika kriptovaluta u centralnoj provinciji Jazd.

Smještene u napuštenim tvornicama, vlasti su rekle da svaka od njih upravlja s više od 1.000 bitkoin mašina.

Iranski zamjenik ministra energetike upozorio je istog mjeseca da se povećava broj kriptovaluta, a neke se nalaze u "školama i džamijama" koje električnu energiju dobivaju besplatno.

Sada su iranski zvaničnici, suočeni sa sve većim negodovanjem javnosti zbog smoga i nestanka struje, prisiljeni proširiti restrikcije.

Ministar energetike Reza Ardakanian rekao je 12. januara da će kineski rudnici bitkoina moći nastaviti s radom sve dok vade kriptovalute u skladu sa zakonskom dozvolom.

Na društvenim mrežama tada je objavljen video na kojem se vidi kako hiljade bitkoin mašina bitcoin rade u sklopu licencirane iransko-kineske farme kriptovaluta u gradu Rafsanjanu na jugoistoku zemlje.

Iranski državni mediji izvijestili su da je farma rudnika bitkoina koristila 175 megavat-sati (MWh) električne energije - gotovo trećinu ukupne količine električne energije dodijeljene za sve operacije kriptovaluta u zemlji.

Iranska državna elektroprivredna firma Tanavir najavila je 14. januara privremeno zatvaranje iransko-kineske operacije bitkoina.

Radžab Mashhadi, glasnogovornik iranskog sindikata elektroprivrede, rekao je 14. januara da je također deaktivirano ukupno 1.620 nelegalnih firmi za kriptovalute koje su trošile oko 250 MWh električne energije.

No, s obzirom da još mnogo "neovlaštenih" centara za vađenje bitkoina nastavlja raditi po cijeloj zemlji, kao i operacija koje je odobrilo Ministarstvo energetike, nejasno je koliko će dugo stanovnici iranskih gradova morati trpjeti smog i nestanke struje zbog kriptovaluta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG