Dostupni linkovi

Gdje su posmrtni ostaci brčanskih Bošnjaka?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U organizaciji Tužilaštva Brčko distrikta, u Memorijalnom centru civilnih žrtava rata u Brčkom, obavljena je reekshumacija i spajanje posmrtnih ostataka 22 bošnjačka civila ubijena u proteklom ratu čiji su nekompletni posmrtni ostaci, pronađeni u masovnoj grobnici Gorice.

Predsjednik Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Ramiz Ahmetović, kaže da se radi o ubijenim brčanskim civilima koji su pronađeni u masovnim grobnicama i pokopani tijekom proteklih pet dženaza.

"Poslije revizije i DNK je ustanovljeno da su ti posmrtni ostaci, koji su se nalazili u Komemorativnom centru Tuzla, identifikovani i sada se vraćaju i spajaju sa već pokopanim ostacima civilnih žrtava rata", kaže Ahmetović.

Do sada je u Memorijalnom centru u Brčkom sahranjeno 198 ubijenih brčanskih civila, dok je daleko veći broj onih za kojima se traga.

Ramiz Ahmetović dodaje da su među nestalim civilima i veliki broj stradalih prilikom rušenja mosta na Savi, ali i osoba iz drugih dijelova BiH i tadašnje Jugoslavije koji su se iz brojnih razloga zatekli tada u Brčkom.

"Javnost mora da zna da su u Brčkom, kada je nastupio rat, slučajno zatečeni ljudi, sticajem okolnosti, prošli te torture po brčanskim logorima. Koliko je njih ovdje ubijeno? Ne znamo. To je jedna cifra koja više ide od 500 ubijenih", navodi Ahmetović.

U brčanskom udruženju su nezadovoljni radom Tužiteljstva i Policije Brčko distrikta. Nedopustivo je da u posljednjih četiri godine nisu pronađeni posmrtni ostaci niti jednog nestalog brčanskog Bošnjaka, dodaje Ahmetović.

"Mi tražimo preko stotinu naših civila. Kada ćemo ih naći i hoćemo li ih pronaći? Gledajući kako rade institucije koje su zadužene za taj dio posla, nisam optimista da ćemo u skorije vrijeme pronaći a možda i nikada, na žalost", kaže Ramiz Ahmetović.

XS
SM
MD
LG