Dostupni linkovi

Nestale osobe ne smiju pasti u zaborav


Obilježavanje Dana nestalih u Mostaru
Obilježavanje Dana nestalih u Mostaru
U Mostaru je u četvrtak upriličena centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u BiH. Članovima porodica nestalih, pristiglih iz svih krajeva zemlje, obratili su se predstavnici Međunarodne komisije za nestale, Instituta za nestale osobe BiH, te Regionalne koordinacije porodica nestalih osoba iz bivše Jugoslavije…

Odlučna da obilježi 30. august i tako ne dozvoli da nestale osobe padnu u zaborav, Serafina Kolovrat, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih iz Bugojna zaputila se u četvrtak u Mostar. Iako prisustvuje službenim obilježavanjima, žali se na rezultate postignute u procesu traženja nestalih svih proteklih godina:

„Ako vam kažem za je s područja Bugojna za 19 godina pronađena samo jedna osoba, onda vam je jasno kakvi su rezultati – nikakvi. Mislim da mnogi od nas neće doživjeti da pronađu svoje najmilije…“

U Bosni i Hercegovini se i danas traga za 10.000 nestalih, pa se čini da je zemlja daleko od završetka procesa traženja.

Da je tako, potvrdio je u četvrtak članovima porodica nestalih i Marko Jurišić iz Instituta za nestale osobe BiH. Institut se u radu suočava s mnoštvom problema, no ključni je - nedostatak kvalitetnih informacija, prije svega o grobnicama.

„Siguran sam da informacije o nestalima i njihovim posjeduju neposredni izvršitelji i nalogodavci zločina; značajan dio informacija je i u raznim ladicama i arhivima u BiH regionu“, kaže Jurišić, dodajući da je Institut mnogo puta nemoćan učiniti više.

„Institut je, čini mi se, mnogima poput alibija. Upire se prstom u nas, da smo odgovorni za
Kathryne Bomberger na obiležavanju Dana nestalih u Mostaru
Kathryne Bomberger na obiležavanju Dana nestalih u Mostaru
proces traženja, a s druge strane ne čini se ništa da nam se posao olakša. Prije svega mislim na vlasti u BiH; u posljednje četiri godine budžet nam je skoro prepolovljen“, kaže Jurišić.

Na vlasti u BiH se požalila i Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe.

„Moram priznati da strahujem za proces traženja nestalih osoba u budućnosti, u cijelom regionu. Ne znam hoće li vlasti nastaviti podržavati taj proces, toliko godina poslije. Zbog toga je izuzetno važno da na tome i dalje insistiraju porodice nestalih i civilno društvo“, kaže Kathryne Bomberger.

Kao primjer zabrinutosti, Bomberger je navela i činjenicu da u Bosni i Hercegovini, 8 godina nakon donošenja, nije u potpunosti implementiran Zakon o nestalim osobama.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, u četvrtak je na mostarskom Španskom trgu prikazan kratki dokumentarni film „Missing link(s)“ Adisa Hukanovića, a cijeli je program završen Šetnjom mira do Starog mosta.
XS
SM
MD
LG