Dostupni linkovi

U rušenju zgrade u Miamiju stradale 22 osobe


Polovina dvanaestospratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se 24. juna i od tada su spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse, 29. juni 2021.
Polovina dvanaestospratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se 24. juna i od tada su spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse, 29. juni 2021.

Sedmogodišnja kći vatrogasca iz Miamija pronađena je mrtva u ruševinama stambene zgrade, rekli su u petak službenici objavivši da se broj poginulih u Miamiju povećao na 22 osobe.

Spasioci su u petak izvukli tijela još četiri osobe, uključujući djevojčicu.

Gradonačelnica okruga Miami-Dade, Daniella Levine Cava, rekla je da je spasilačka misija preko noći bila teška. Operacija spašavanja traje već devet dana.

"Podrazumijeva se da je svaka noć bila neizmjerno teška za sve, a posebno za porodice koje su pogođene", rekla je Levine Cava. „Ali sinoć je bilo drugačije. Bilo je zaista drugačije i teže za ljude koji su prvi na licu mjesta. Ovi muškarci i žene svakodnevno plaćaju ogromnu cijenu i ja molim vas da ih zadržite u svojim mislima i molitvama", rekla je.

Levine Cava je dodala da je broj nestalih 128, što je manje od prethodne cifre od 145.

"Kada su detektivi uspjeli doći i provjeriti sigurnost nekih osoba, otkrili smo da je bilo nekoliko članova porodica koji su možda mogli biti u zgradi, a sada ih možemo označiti kao sigurne", rekla je.

„Ovo su vrlo, vrlo dobre vijesti ", rekla je ona.

Ona je potpisala hitnu naredbu za rušenje preostalog dijela zgrade nakon što inženjeri daju odobrenje. Rekla je da je naredba potpisana sada kako bi se rušenje moglo teći brzo nakon što odrede datum.

Zvaničnici su se takođe pripremili za potencijalne posljedice približavanja uragana Elsa, prvog uragana u sezoni atlantskih oluja. Prerano je odrediti njegovu putanju, ali spasioci su rekli da bi mogao pogoditi južnu Floridu već u ponedjeljak i planiraju u skladu s tim.

Česte oluje već su prepreka u spasilačkim naporima, koji su u četvrtak zaustavljeni na 14 sati zbog sigurnosnih razloga na lokaciji u Miamiju.

Champlain tornjevi su se djelimično srušili u predgrađu Miamija u ranim jutarnjim satima prošlog četvrtka. Otprilike polovina dvanaestospratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se i od tada su spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse.

Uzrok kolapsa i dalje je nepoznat, a zvaničnici su obećali da će provesti nekoliko istraga.

Izvor: The Guardian
XS
SM
MD
LG