Dostupni linkovi

Najmanje 100 stradalih u poplavama u Brazilu


Zaposleni u gradskoj vijećnici, vatrogasci, volonteri i vojni oficiri rade na mjestu gdje su se kuće srušile zbog klizišta u Recifeu, Brazil, 30. maja 2022.

Najmanje 100 osoba je stradalo na sjeveroistoku Brazila u poplavama i klizištima, izjavili su zvaničnici u utorak dok spasioci i dalje traže tijela i preživjele.

Klizišta su odnijela kuće u četvrtima Jardim Monteverde, siromašnu zajednicu nedaleko od grada Recifea.

Spasilački timovi pronašli su desetine tijela zakopanih nakon velikih poplava i upozorili da očekuju da će pronaći još žrtava.

Najmanje 14 osoba se i dalje vodi kao nestalo, rekli su zvaničnici za upravljanje katastrofama u državi Pernambuco.

Posada koristi pse obučene da nanjuše ljude i avione kako bi locirali nestale.

Najmanje 24 opštine u Pernambucu proglasile su vanredno stanje, a više od 6.000 osoba je izgubilo domove ili su bili prisiljeni da pobjegnu.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro je u ponedjeljak na Twitteru objavio video na kojem se vidi kako leti u helikopteru iznad zone katastrofe gdje je smeđa poplavna voda preplavila velike površine i rupe od blata na brdima gdje su nekada stajale kuće.

"Pokušao sam sletjeti, ali preporuka pilota je bila da, s obzirom na nestabilnost tla, možemo imati nesreću. Zato smo se odlučili protiv toga", rekao je predsjednik krajnje desnice na konferenciji za novinare.

Podsjetio je na niz razornih poplava u Brazilu koje su posljednjih mjeseci ubile stotine ljudi, a za koje stručnjaci kažu da su pogoršane klimatskim promjenama.

Kiše su počele prošle sedmice, ali su se pojačale tokom vikenda. Tokom noći sa petka na subotu, kiša koja je pala u nekim dijelovima Pernambuca bila je 70 posto od uobičajene za cijeli mjesec maj.

"Nikad nismo vidjeli toliko kiše za tako kratko vrijeme", rekao je 60-godišnji penzioner Mario Guadalupe.

"Vidio sam kako se klizište dogodilo. Prvi dio brda je popustio, a onda je to bio samo cunami od blata. Zamalo mi je uništio kuću."

Tragedije vezane za vremenske prilike postaju poznati scenario u Brazilu. Oni obično najviše pogađaju siromašne četvrti, posebno favele na brdima ili siromašnija naselja.

"Klimatske promjene mogle bi biti odgovorne za porast ekstremne, silovite kiše koja se dešava ne samo u Brazilu već i širom svijeta", rekao je Jose Marengo, koordinator istraživanja u Nacionalnom centru za praćenje prirodnih katastrofa i upozorenja.

U februaru su 233 osobe poginule u poplavama i klizištima u gradu Petropolisu na jugoistoku zemlje u državi Rio de Janeiro.

U januaru su obilne kiše odnijele najmanje 28 života na jugoistoku Brazila, uglavnom u državi Sao Paulo.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG