Dostupni linkovi

Makedonski mediji priterani uz zid represijom vlasti


Prema poslednjem izveštaju Fridom Hausa o slobodi medija u svetu, na Balkanu je najgora situacija u Makedoniji, gdje se medijske slobode kontinuirano ograničavaju u posljednjih pet godina.

Poražavajući su podaci o padu slobode medija u Makedoniji, a 125-to mesto je sramno, kaže dugogodišnji novinar Erol Rizaov, poslednji dobitnik nagrade za novinarstvo Zhan Mone, koju dodeljuje Evropska unija, komentarišući najnoviji izveštaj Fridom Hausa.

“Ne samo da je zabrinjavajuće, nego je i degradirajuće i sramno za čitavo društvo, naročito za politički i državni vrh, intelektualne elite, novinare. Ipak, najoštećenija je javnost jer da dođete u ovakvu poziciju morali su se desiti neki strašni procesi u društvu, od limitiranja javne reči, odnosno novinara, pa do drakonskih kazni ljudima koji misle različito od vlasti i kritički opserviraju, pa do zatvaranja i pritvaranja novinara i sličnih situacija na koje smo praktično i navikli i što je najstrašnije - ne uznemiravamo se”, konstatuje Rizaov.

Rizaov, na žalost, kako kaže, ne vidi izlaz iz ove situacije, jer vlasti, smatra, nemaju demokratski kapacitet da bi napravili neophodne promene.

Ni novinarka Ida Protugjer nije iznenađena podacima u poslednjem izveštaju Fridom Hausa, jer se, kako kaže, makedonski novinari već duže vremena suočavaju sa smanjenjem slobode. Nije važno koliko mesta ćemo pasti na rang listi, dovoljna je i sama činjenica da se krećemo od delimično slobodne ka neslobodnoj zemlji u pogledu slobode medija, dodaje Protugjer.

“Ja sam iz jednog od onih medija o kojima Fridom Haus piše da su bili opoziciono nastrojeni i da su zgasnuli. Nedeljnik ‘Građanski’ se pojavio i nakon jedne godine, na žalost, bio je prinuđen da prekine rad, jer nije bilo tržišnih uslova da bi se borio kvalitetom. Sa druge strane, bilo je protekcije - preko noći se pojavio nedeljnik finansiran sa Belizea, za koji je, kako čujemo iz telefonskih razgovora koje objavljuje opozicija, bilo naređeno ministarstvima da kupuju što više primeraka. Znači u takvim uslovima jednostavno nijedan medij ne može funkcionisati po tržišnim kriterijumima”, komentariše Ida Protugjer.

Komunikolog i bivši novinar Sefer Tahiri kaže da su glavni razlozi ovakve poražavajuće pozicije slobode medija u zemlji vladino finansiranje određenih medija i mešanje u njihovu uređivačku politiku.

“Jasno je da kada imate ekonomski uticaj na medije, onda se oni pretvaraju u političke sluge, a ne rade kao sluge javnosti. Još jedan faktor je netransformisanje javnog servisa Makedonske radio-televizije, koji je i dalje u službi vlasti i politike, a ne građana i javnosti”, ocenjuje Tahiri.

Makedonija ima najgori rezultat na Balkanu u odnosu na slobodu medija, a u poslednjih pet godina beleži pad od 10 indeksnih poena.

U najnovijem izveštaju Fridom Hausa, između ostalog, navodi se da je nekoliko opoziciono nastrojenih medija bilo prinuđeno da prekinu rad, a da je novinar Tomislav Kežarovski bio u pritvoru zbog, kako se ističe, sumnjivih optužbi o otkrivanju identiteta zaštićenog svedoka u slučaju ubistva.

XS
SM
MD
LG