Dostupni linkovi

Nema optužnice protiv policajca, neredi u Njujorku

  • RSE

U Njujorku je najmanje 30 ljudi uhapšeno u masovnim protestima nakon odluke Velike porote da neće podizati optužnicu protiv bijelog policajca Daniela Pantalea, koji je nedozvoljenim zahvatom gušenja na ulici ubio 43-godišnjeg Afroamerikanca Erica Garnera, a državni pravobranilac najavio je istragu o tom slučaju.

Državni pravobranilac Eric Holder rekao je da će Ministarstvo pravosuđa pokrenuti istragu o Garnerovoj smrti i apelovao na demonstrante da protestuju mirno.

"Naši istražioci će provesti nezavisnu, temeljnu, poštenu i brzu istragu", rekao je Holder novinarima, dodajući kako će ponovno biti pregledana cjelokupna dokumentacija vezana uz taj slučaj.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio pozvao je demonstrante da se suzdrže od nasilja i najavio da će njujorška policija istražiti sve okolnosti nemilog događaja.

Odluka porote na Staten Islandu došla je dvije sedmice nakon odluke porote u Fergusonu, u državi Missouri, da se neće podizati optužnica protiv takođe bijelog policajca Darrena Wilsona koji je hicima iz pištolja usmrtio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

U Fergusonu su nakon toga izbili nasilni protesti, a američke vlasti boje se da se slično ne ponovi i u New Yorku.

Oba slučaja, zajedno sa smrću 12-godišnjeg dječaka kojeg su policajci ubili dok je nosio igračku pištolj na igralištu u Ohaju, aktuelizirali su dugogodišnju raspravu u Sjedinjenim Američkim Državama o odnosima između policije i Afroamerikanaca, kao i optužbe za prekomjernu agresivnost policije.

Najnoviji slučaj neodgovarajuće reakcije na policijsko nasilje podstaknuo je i predsjednika Baracka Obamu da se osvrne na problem nepovjerenja između policije i manjinskih zajednica.

Obama je izrazio zabrinutost jer mnogi pripadnici manjinskih zajednica smatraju da od policije ne mogu očekivati pošteni postupak.

"Nećemo odustati dok ne vidimo jačanje povjerenja i odgovornosti između naših zajednica i snaga reda", rekao je Obama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG