Dostupni linkovi

Neprijateljska retorika vlasti i napadi obaraju medijske slobode u Crnoj Gori


Bombaški napad na prostorije Vijesti, decembar 2013.
Bombaški napad na prostorije Vijesti, decembar 2013.
Crna Gora je u novom izvještaju organizacije Fridom Haus (Freedom House) o slobodi medija zabilježila značajan pad u odnosu na prethodno istraživanje a u toj međunarodnoj organizaciji navode da je razlog pojačana neprijateljska retorika vlasti prema medijima koji je kritikuju, nekažnjivost napada na novinare i imovinu pojedinih medija kao i pritisak na dnevnik Vijest u čemu, prema ocjeni Fridom Hausa prednjači premijer Milo Đukanović. Značajan pad medijskih sloboda u Crnoj Gori, ključna je ocjena u izvještaju.

Crna Gora zauzela je 78. poziciju od 197 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja. To je pad za četiri pozicije u odnosu na prethodni izvještaj za 2012. godinu, kada je bila na 74. mjestu.

Po prvi put Fridom Haus je u glavnom izvještaju analizirao Crnu Goru na način što su autori istraživanja detaljnije obrazložili i zašto je po njima pad Crne Gore tako znakovit.

U izvještaju se naime navodi da je zabilježena pojačana neprijateljska retorika zvaničnika vlasti u Podgorici prema medijima koji ih kritikuju, da su ostali nekažnjeni i neprocesuirani brojni napadi na novinare i imovinu medija i u tom dijelu se pominje bombaški napad na dnevnik Vijesti.

Premijer Milo Đukanović pojačao je napore da onemogući pristup novčanim sredstvima medijima koji su kritikovali rad Vlade, naročito Vijestima, piše u izvještaju.

Urednik tog lista Mihailo Jovović za RSE kaže da ga nalaz Fridom Hausa ne čudi jer su samo primijetili ono čemu su pojedini mediji u Crnoj Gori godinama izloženi:

“To je u suštini ono što je realno i što se nama ovdje dešava svaki dan. Pitanje je šta će ovi koji vode tu kampanju protiv Vijesti i drugih nezavisnih medija uraditi da to prestane i kako uticati da to prestane. Ja sumnjam da njih puno zanima šta o njima misli Fridom Haus ali pitanje slobode medija u Crnoj Gori, napada i raznih vrsta pritisaka na novinare i medije je postalo prioritetno ne samo u EU nego i na sastancima na najvišem niovu premijera sa recimo potpredsjednikom SAD na kojem je sloboda štampe bilo pitanje za koje je rečeno da ga treba značajno unaprijediti”, navodi Jovović.

Jovović ne očekuje da će u dogledno vrijeme prestati neprijateljska retorika predstavnika vlasti prema Vijestima:

“Nijesam siguran da će se to promijeniti jer je po meni vladajuća partija zajedno sa bliskim krugovima takozvanog biznisa i vrlo realnog kriminala namjerena da nas uništi. Oni hoće da unište kredibilitet koji mi imamo kako bi oni dalje vladali, kako ne bi izgubili izbore i kako ne bi pretprjeli štetu iako ja mislim da mi nikome ne nanosimo štetu nego pišemo o stvarima oko nas na najbolji i najobjektivniji način”, ocjenjuje Jovović.

Izvještaj Fridom Hausa nije mogao zabilježiti ništa što nije potkrijepljeno činjenicama na terenu o napadima na novinare i medije tako da i u domaćem NVO sektoru bilježe pojačanu agresiju prema medijima koji kritikuju vlast, kaže Marijana Buljan iz Akcije za ljudska prava:

“Od 30 napada u posljednjih 10 godina njih 10 se dogodilo prošle godine. To je trećina i mi smo to uočili. Što se tiče povezanosti službene retorike i napada na novinare htjeli bi smo reći da je poptuno pogrešna teza kojom izgleda barata crnogorska vlast da je demokratsku državu potrebno zaštiti od napada novinara jer oni mogu ugroziti državu. Zapravo je suprotno – napadi na novinare mogu ugroziti demokratiju, odnosno državu”, konstatuje Buljan.

Novinar i član vladine komisije koja se bavi istragama napada na novinare Darko Ivanović kaže da je očekivao još kritičkiji zvještaj o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori:

“Nijesam iznenađšen i očekivao sam i veći pad zbog toga što se u međuvremenu desilo to što se desilo sa redkacijom Vijesti i kolegom Jovoviće. Dakle, nakon toga očekivao sam da će izvještaj da bude još žustriji i žešći”, navodi Ivanović.

Prema izvještaju Fridom Hausa, Crna Gora dijeli 78. poziciju sa Antiguom i Barbudom, Bugarskom, El Salvadorom i Indijom.

Od zemalja regiona od Crne Gore su bolje plasirane Slovenija, koja je na 39. mjestu, Srbija na 74., dok je Hrvatska na 83., Albanija i Kosovo na 98., a BiH na 103. poziciji.
XS
SM
MD
LG