Dostupni linkovi

Nepoštovanje političkih dogovora i posledice


Makedonski parlament, ilustrativna fotografija
Nakon konstituisanja parlamenta bez prisustva poslanika iz opozicije, glavna tema na političkoj sceni u Makedoniji su pregovori između partija koje su osvojile najviše glasova na nedavnim izborima, VMRO DPMNE i Demokratska unija za integraciju DUI.

Iako je partija Albanaca DUI posle izbora insistirala da jedna od tri najviše funkcije u državi- predsednik, premijer ili predsednik Sobranja pripadne njima, ipak za prvog čoveka parlamenta ponovo je izabran Trajko Veljanovski iz VMRO DPMNE, koji je i u prošlom mandatu bio na toj funkciji. Zbog toga se ova partija našla na udaru kritika u javnosti, medijima, svom članstvu, da je previše obećavala, a malo toga dobila.

Demokratska unija za integraciju nema dileme da će zajednički prioritet nove vlade biti evroatlantska integracija države. Prema njima, zajedničko saopštenje obe partije koje su u pregovorima, je potvrda da će se dogovoreno realizovati.

“Verujem da kada se čovek obaveže, čak i pismenim saopštenjem, posle je to apsolutan programski prioritet svake političke partije, ne samo VMRO DPMNE ili DUI”, kaže poslanik “integrativaca” Artan Grubi.

Sa druge strane, politički analitičari ponašanje ove partije, odnosno izjave da je njihov cilj u pregovorima o novoj vladi završavanje evrointegracija do kraja ove godine, ocenjuju kao javan izgovor pred svojim glasačima, a ne kao realnu tačku agende tih pregovora. Ukoliko stvarno žele da to bude njihov vrhunski prioritet, onda bi to i do sada uradili, kaže Bojan Maričić, izvršni direktor Makedonskog centra za evropsko obrazovanje.

“Sada se ide na to da ukoliko nema napretka u pregovorima o imenu, odnosno uopšte u evropskim integracijama, u septembru će se ponovo preispitivati koalicija. To je jednostavno gašenje aktuelnog političkog požara i ništa više od toga.”

Nisu evrointegracije glavne u pregovorima, nego biznisi i ministarske fotelje, smatra politički analitičar Edmond Ademi. Iako su evrointegracije bile sektor za koji su bili odgovorni kadrovi iz DUI i u prošlom mandatu, nismo videli značajnije rezultate, kategoričan je Ademi.

“Ključne su im potrebe, ključan je biznis koji teraju obe partije, tako da nema ništa od evrointegrativnog procesa.”

Naši sagovornici smatraju da je optimizam lidera integrativaca Alija Ahmetija o brzom napretku evrointegracija do samita NATO-a I EU u septembru odnosno decembru, lažan i bez pokrića. I do sada smo imali takve talase optimizma, ali na kraju se pokazivalo da su to lažne nade i zadovoljavanje razočaranih građana. To je jednostavno laganje i prevara građana, kažu analitičari.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG