Dostupni linkovi

Nepal: Broj poginulih u zemljotresu 4.000


Prizor iz Bhaktarputa, Nepal, 27. april 2015.
Prizor iz Bhaktarputa, Nepal, 27. april 2015.

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu, koji je u subotu pogodio Nepal, popeo se na 4.000 ljudi, javlja BBC pozivajući se na zvanične izvore.

Broj povređenih je 7.000, navodi državna Služba za spasavanje.

U Katmandu pristižu međunarodni spasilački timovi, kao i humanitarna pomoć za prestrašen narod, koji noći provodi na ulicama, prenosi AFP.

Ekipe opremljene teškim alatima za rezanje, u pratnji pasa tragača stalno sleću na aerodrom van grada, koji je jedini u funkciji, jer je glavni aerodrom oštećen u potresu.

Zemljotres koji je u subotu pogodio Nepal, bio je jačine 7,9 stepeni po Rihterovoj skali i zabeležen je 81 kilometar severozapadno od Katmandua.

U zvaničnom saopštenju vlasti se navodi da se za sada zna da je u zemljotresu poginulo više od 3.300 ljudi, od kojih samo u Nepalu 3.218, dok je oko 90 ljudiizgubilo život u susednim zemljama, uključujući najmanje 67 u Indiji i 20 u Kini.

Glavni grad se nalazi u ruševinama, a desetine hiljada stanovnika provelo je noć na ulici u improvizovanim šatorima od plastičnih folija, koji nisu mogli mnogo da ih zaštite od jakih kiša, dok se podrhtavanje tla nastavilo.

Zemljotres je izazavao lavinu na Mont Everestu, koja je zatrpala bazni logor i ubila najmanje 18 planinara, a u nedelju se angažovani helikopteri da spasavaju najteže povređene.

Na planini je bilo na stotine inostranih planinara, koji su se okupili na početku godišnje sezone uspona, tako da prave razmere katasrofe nije bilo moguće proceniti, jer su komunikacije bile u prekidu.

Situacija u zemlji je pogoršana zbog nestanka struje, a telefonska mreža je preopterećena.

Nepalska vlada je saopštila da pojačava napore da pomogne udaljenim područjima, koja su bliže centru potresa.

"Naš fokus je na spasavanju", kazao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Laksmi Prasad za AFP. On je dodao da će u dalekim područjima, u regionalnom centru biti stacioniran veliki helikopter i jedan manji, koji će pružati pomoć.

XS
SM
MD
LG