Dostupni linkovi

Neozbiljno odugovlačenje oko formiranja vlasti u Podgorici


Skupština grada u Podgorici, ilustrativna fotografija
Političkim igrama nakon lokalnih izbora 25. maja čini se da nema kraja. Javnost još čeka da koalicija Evropsko lice Podgorice dogovori sve neophodne detalje, formira tim i počne pregovore o vlasti u Glavnom gradu. Socijaldemokrate su formirale pregovoarački tim, ali u Pozitivnoj taj proces ide znatno sporije.

U pregovaračkom timu SDP-a su Vujica Lazović, kao rukovodilac tima, Raško Konjević, Damir Šehović i Đorđe Suhih.

Koalicija Evropsko lice Podgorice koju čine SDP i Pozitivna Crna Gora na izborima u Glavnom gradu koji su održani 25. maja osvojila je 5 mandata i ključni je faktor u pogledu formiranja buduće vlasti u Podgorici.

SDP je spremna za pregovore i sada čekaju koalicione partnere da urade svoj dio posla, kaže Mirko Stanić:

“Opštinski odbor SDP u Podgorici formirao je tim za pregovore koji će predstavljati našu partiju u dijelu pregovaračkog tima koalicije Evropsko lice Podgorice. Na organima Pozitivne Crne Gore je da predlože svoje kandidate za pregovarački tim i poslije toga da sa zajedničkom platformom idemo u pregovore kako bi došli do rezultata koje smo obećali građanima Podgorice prije ovoih izbora“, kaže Stanić.

I ako je neko pomislio da će SDP u pregovore o budućoj vlasti u Podgorici ići bez Pozitivne, funkcioner te stranke Mladen Bojanić je to demantovao. Bojanić najavljuje dalje korake na usaglašavanju polaznih osnova za pregovore i formiranje zajedničkog pregovaračkog tima sa socijaldemokratama:

“Prvo što treba da obavimo svakako je da ćemo unutar koalicije pokušati da usaglasimo sve te stavove i napravimo zajednički tim. To je nešto što nas obavezuje i sporazum i što je i logično da uradimo, da nađemo zajedničke principe i formiramo pregovarački tim koji bi dalje išao u razgovore sa ostalim političkim subjektima. Uz sve razlike koje imamo kao dvije stranke vjerujem da smo i dalje na istom cilju a to je da demokratski smijenimo vlast u Podgorici“, kaže Bojanić.

No, mediji su proteklih dana izvještavali o razlikama unutar Pozitivne o tome da li ta partija treba uopšte da ulazi u pregovore sa DPS o budućoj vlasti u Glavnom gradu.

Podgorički "Dan" prenosi izjavu Mladena Bojanića da u Pozitivnoj niko nije zagovarao bilo koji vid saradnje sa Demokratskom partijom socijalista, pa ni postizborne koalicije, zbog čega nema potrebe ni za pregovorima sa njima. Ranije je i njegov partijski kolega Dritan Abazović tražio da Pozitivna Crna Gora ne ulazi ni u kakve razgovore sa DPS-om.

I dok se čeka da SDP i Pozitivna usaglase prvo principe a onda formiraju i zjadnički tim za pregovore postavlja se pitanje koliko će to da traje i da li nam predstoji dugotrajan proces koji bi doveo do toga da Podgorica još mjesecima čeka formiranje nove vlasti i dolazak novog gradonačelnika?

Za direktoricu Centra za građansko obrazovanje Daliborku Uljarević prolongiranje formiranja vlasti u Podgorici pokazuje neozbiljnost ključnih političkih aktera u toj priči:

“To je svakako neozbiljan pristup ali mi smo te najave imali i nakon same izborne noći da process formiranja vlasti neće ići lako jer očigledno da ni svi akteri nijesu raščistili na kojoj strani hoće da stoje. Mislim da je ova tendencija koju trenutno imamo kada je riječ o SDPu na žalost takva da ne govori o koaliranju SDP ka opozicionim strukturama što dugoročno nije dobro za SDP. Vidljivo je da je noseći element platforme insistiranje na evroatlantskim integracijama što bi imalo utemeljenja da se razgovara o koaliciji na državnom nivou ali ako je to uslov na lokalnom nivou to onda nije korektan pristup.”

Ako dođe do scenarija po kojem bi Pozitivna odbila da pregovara sa DPS o vlasti u Podgorici a SDP to prihvatila, da li je izvjesnije da ćemo imati nove izbore ili raspad koalicije Evropsko lice Podgorice?

“Vjerujem da je izvjesniji scenario u kojem bi došlo do raspada te koalicije ali to je onda pitanje odgovornosti prema građanima kojima su oni dali jednu zajedničku ponudu i građani kada su glasali za koaliciju SDP i Pozitivne nijesu glasali za to da podrže DPS. Oni koji su htjeli da podrže DPS oni su direktno glasali za DPS”, kaže Daliborka Uljarević.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG