Dostupni linkovi

Neopoziva europska budućnost za Zapadni Balkan


Hrvatska podupire europsku perspektivu svih šest država regije: Federica Mogherini i Marija Pejčinović Burić

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini je u Hrvatskoj. Najbolji način da se osigura sigurnost, stabilnost i prosperitet regije zapadnog Balkana je njezina vjerodostojna, solidna i neopoziva europska budućnost, poručila je. Hrvatska podupire europsku perspektivu svih šest država regije, a posebno je zainteresirana za Bosnu i Hercegovinu, naglasila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

„Posao što ga možemo obaviti ovdje u regiji vezano za proširenje, ali ne samo to posebno je važan kako za Europsku uniju, tako i za mene osobno,“ kazala je Mogherini nakon susreta s Marijom Pejčinović Burić.

„Za mene je to najviši prioritet. Rad kojeg obavljamo sa svih šest partnera na zapadnom Balkanu se posljednjih mjeseci izuzetno intenzivirao. Vidimo nove razloge za nadu, a Hrvatska je ključni element u ovom zajedničkom naporu što ga ulažemo, kako bismo garantirali ne samo sigurnost i stabilnost, nego i pomirenje.“

Potom je visoka povjerenica poslala poruku građanima i liderima zapadnog Balkana.

„Najbolji način da se osigura sigurnost, stabilnost i prosperitet regije zapadnog Balkana je njezina vjerodostojna, čvrsta i neopoziva europska budućnost, i znam da je to zajednički cilj kojeg svi dijelimo.“

Hrvatska ministrica prenijela je zajednički zaključak kako je potreban jači europski angažman uz isticanje jasne europske perspektive svih država jugoistoka Europe, i zahvalila visokoj povjerenici na njenom inzistiranju na proširenju, jer - proširenje i fokus na jugoistočnu Europu nije uvijek fokus svim državama članicama kao što je Hrvatskoj, kazala je. Ona je prenijela i zajednički stav da treba nastaviti podržavati napore Bosne i Hercegovine na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji i pozdravljena je predaja zahtjeva za članstvo i izrada upitnika.

„Mislimo da je jako važno da Bosna i Hercegovina i završi taj veliki posao kako bi europska komisija mogla dalje odlučivati o mogućem davanju statusa kandidata.“

Dvije sugovornice pozdravile su nedavnu zajedničku sjednicu hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Mislimo da je to dobar put da dvije države, ali i članica Europske unije i potencijalni kandidat za članstvo u EU govore o međusobnim odnosima, ali da se posebno naglasi europska perspektiva, jer su tom prilikom Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale i ugovor o europskom partnerstvu.

Hrvatska daje punu potporu svim državama jugoistoka Europe na europskom putu, naglasila je ministrica Pejčinović Burić.

„Naravno, u tome inzistiramo na vjerodostojnosti politike proširenja, mislimo da je važan individualni pristup u proširenju, ispunjavanje uvjeta i kriterija, te temeljnih vrijednosti demokracije te vladavine prava.“

Ona je kazala kako je reformski put koji omogućuje ovakav europski proces jedan od osnovnih elemenata koji može pomoći da se postigne sigurnost, stabilnost i prosperitet na jugoistoku Europe, a da je Hrvatska svim državama aspirantima spremna dati punu političku i tehničku potporu.

Visoka povjerenica susrela se i sa ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a najavljen je susret i sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG