Dostupni linkovi

"Neoplanta": Tenzije iza idilične slike Novog Sada


Iz predstave "Neoplanta"
U Novom Sadu je za vikend premijerno prikazana predstava “Neoplanta”. Nova predstava Novosadskog pozorišta nastala je po motivima romana Lasla Vegela „Neoplanta - obećana zemlja”. Priča razotkriva postojeće društvene protivrečnosti i tenzije koji se kriju iza idilične slike Novog Sada.

Novi Sad, grad multikulturalnosti i multietničnosti. Uglavnom se ove reči spominju kada se govori o glavnom gradu Vojvodine. Međutim, pitanje je šta se krije iza ovih reči? Nova predstava Novosadskog pozorišta “Neoplanta” upravo pokušva da razotkrije tenzije i suprotnosti u zajednici ne samo Novog Sada već i Vojvodine, regiona.

Predstava gledaoce vodi kroz istoriju grada od 1748. kada je Novi Sad na latinskom Neoplanta, postao slobodan kraljevski grad.

Publika ima priliku da se priseti međuljudskih odnosa za vreme Drugog svetskog rata ali i socijalizma. Glumci nas podsećaju na jogurt revoluciju kao i na Miloševićev režim. Tekst predstave otvara teme kao što je odnos većine i manjina ili ljudskih strahova od gubljenja identiteta.

Burna istorija ovih prostora i sva pitanja koja se postavljaju u vezi sa njom dobila su mesta i u ovoj predstavi.

Reditelj Andraš Urban kaže da se predstava “Neoplanta” ne bavi istorijom niti sudi u odnosu na nju, već da je ona savremeni pogled na današnjicu.

“Možda je prenaglašen kritički momenat predstave, ali ona govori o strahovima koje imamo svi mi, bilo da smo intelektualci ili manjine ili bilo koji drugi građanin. Tu je i osećaj ugroženosti. Bitno je da svako progovori o tim strahovima, jer oni ne bi trebalo da postoje”, smatra Urban.

Pisac Laslo Vegel smatra da i njegova knjiga ali i predstava ukazuje na lažnu idilu iza koje se krije praznina i mržnja.

“Ne valja ni mrža ali ni ta idila. Teško je naći put između te dve banalnosti, dobrog i zla, i da nađemo naše rane. Mi volimo da kažemo da je dvadeseti vek, vek napretka, on je doneo dva velika i mnoštvo malih ratova, mržnju, krv, rušenje liberalnih i građanskih ideala, nacionalizam, fašizam. Kada se sve sabere, bio je to užasan vek i dok o tome razmišljam pomislim na momenat da je ova predstava možda isuviše nežna”, dodao je Vegel.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel naglašava da komad nekima je sigurno provokativan.

“Ovo je komad sa jakom kritikom. Kritičan je u odnosu na sve. Svaka pojava koja određuje ili mislimo da određuje naše živote prevazilazi zajednicu Novog Sada i Vojvodine, čak i granice Srbije. Ove pojave su prisutne u čitavom regionu. O njima govorimo u ovom projektu”, naglašava prvi čovek Novosadskog pozorišta.

Prva repriza predstave “Neoplanta” zakazana je za 19. februar.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG