Dostupni linkovi

Neobična bolest koja se javlja kod dece u vreme pandemije


Deca se igraju sa penom od sapunice, Italija, 5. maj, 2020.
Deca se igraju sa penom od sapunice, Italija, 5. maj, 2020.

Zdravstvene vlasti Njujorka upozorile su ove nedelje na slučajeve obolele dece sa sindromima koje lekari ne mogu potpuno objasniti, pošto su i u evropskim zemljama teško pogođenim novim korona virusom zabeleženi slučajevi neobične bolest među najmlađima s mogućim vezama s COVID-19, pišu svetski mediji.

Upozorenje u Njujorku

Njujorške zdravstvene vlasti upozorile su na neobičnu i potencijalno ozbiljnu upalu kod 15 dece s mogućim vezama s bolešću COVID-19, piše Vašington post (The Washington Post).

Deca starosti od dve do 15 godina imala su povišenu temperaturu, sa simptomima sličnim kao kod Kavasakijeve bolesti (sindrom limfnih čvorova). Više od polovine imala je osip, bol u stomaku, povraćanje i dijareju, dok je manje od polovine dece imala respiratorne probleme.

Svi pacijenti navedeni u izveštaju su primljeni na intenzivnu negu i bila im je potrebna kardio ili respiratorna podrška, a petoro dece je stavljeno na respiratore, navodi Vašington post i ističe da nije bilo smrtnih slučajeva.

Britanske zdravstvene vlasti izdale su slično upozorenje u aprilu navodeći da je u Londonu i drugim regionima zabeležen rast broja dece različite dobi s višestrukim upalama koje su zahtevale intenzivnu negu.

Lekari širom SAD su naglasili da je broj dece primljen u bolnice veoma mali i da velika većina dece zaražene novim korona virom pokazuje blage simptome, ako ih uopšte imaju, navodi Vašington post, ukazujući da lekari kažu da su ispitivanja u radnoj fazi i da je moguće da upale kod dece možda ne izazva novi korona virus, već da je u pitanju neki drugi uzrok.

Misteriozni sindrom

Misteriozni sindrom sa simptomima toksičkog šoka ili Kavasakijeve bolesti je privukao pažnju poslednjih nedelja pošto su se slični slučajevi pojavili u evropskim zemljama teško pogođenim korona virusom, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

U obaveštenju zdravstvenih vlasti Njujorka je navedeno da pun spektar te bolesti kod dece nije poznat, podvlači list, dodajući da je od 15 mladih pacijenata, većina ili bila pozitivna na korona virus ili je testovima na antitela ustanovljeno da je ranije bila inficirana.

Komesar za zdravstvo države Njujorka Hauard Zuker (Howard A. Zucker) rekao je da zdravstvene vlasti ispituju slučajeve slične Kavasakijevom sindromu kod dece i adolescenata u Evropi, što je bila i tema web seminara prošle nedelje.

Izveštaji o bolesnoj deci s neobičnim sindromima u Njujorku su cirkulisali nekoliko dana, ali su, kako ističe njujorški list, u ponedeljak, 4. maja, zdravstvene vlasti tog grada prvi put upozorili lekare da paze na pacijente koji ih mogu imati.

Pedijatri su pozvali roditelje čija deca imaju visoku temperaturu, osip ili stomačne bolove da odmah pozovu lekare, zabrinuti da roditelji neće voditi svoju decu u bolnicu zbog pandemije, piše Njujork tajms i ukazuje da dok se razmatra povratak u škole, zdravstveni stručnjaci kažu da mali broj neobičnih slučajeva ne bi trebalo da spreči vlasti da ponovno otvore škole.

Više od 100 slučajeva u svetu

Više od 100 slučajeva dece s neobičnom bolešću se pojavilo u najmanje šest zemlja, ističe Gardijan (The Guardian) ukazujući da lekari u Francuskoj, Italiji, SAD, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji ispituju upale kod dece.

Sindromi kod dece, kako navodi britanski list, liče na Kavasakijevu bolest s upalama krvnih sudova što kod dece izazva visoku temperaturu, osip na leđima, grudima i stomaku, crvenilo očiju, otoke ruku i stopala, kao i uvećanje limfnih čvorovima na vratu.

Kavasakijeva bolest je retka, ističe Gardijan. U SAD se ona godišnje dijagnostifikuje kod oko 3.000 dece, dok u zemlji ima 74 miliona dece mlađe od 18 godine.

Uzroci Kavasakijeve bolesti nisu poznati, mada su je neki istraživački članci povezali s virusnom zarazom, navodi list. Prvi put je dijagnostifikovana kod dece u Japanu 60-ih godina prošlog veka i, prema američkom udruženju za kardiovaskularne bolesti, izgleda da nije zarazna ili nasledna.

Ostaje nejasno kakva je veza te bolesti s novim korona virusom koji izazva bolest COVID-19, ukazuje Gardijan.

Lekari navode da i dalje izgleda da su ozbiljna oboljevanja kao posledica COVID-19 veoma retka kod dece. Ipak, kako navodi Gardijan, od početka pandemije, lekari su primili pacijente s Kavasakijevom bolešću koja takođe imaju COVID-19. Prvi poznati slučaj je šestomesečna beba u Kaliforniji koja je primljena u bolnicu sa simptomima Kavasakijeve bolesti, a dijagnostifikovan joj je i COVID-19.

Nejasna veza

Mada se u zemljama s velikim brojem slučajeva korona virusa zabeleženi slučajevi povezuju s Kavasakijevom bolešću, stručnjaci kažu da je prerano da se ustanovi da li postoji direktna veza između virusa koji izaziva COVID-19 i te bolesti koja se javlja uglavnom kod dece mlađe od pet godina, ukazuje Juronjuz (Euronews).

Britanska Nacionalna zdravstvena služba sugerisala je da "možda postoji drugi, još neidentifikovani, infektivni patogen povezan s tim slučajevima".

Kardiolog iz Kraljevske dečije bolnice u Bristolu Robert Tuloh (Tulloh) rekao je za Juronjuz da je moguće da postoje teži slučajevi Kavasakijeve bolesti pošto su kasno prijavljeni, možda zato što se pogrešno verovalo da je reč o COVID-19, ali i da postoji mogućnost da je Kavasakijevu bolest pokrenuo COVID-19 ili da je povezana s korona virusom.

Biće potrebno mnogo meseci pre nego epidemiolozi ustanove da li postoji veza, rekao je Tuloh, dodajući da se verovalo da je postojala veza između Kakvasakijeve bolesti i SARS-a 2003, ali da je ta teorija opovrgnuta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je prošle nedelje potvrdila da ispituje retku upalu kod dece.

Maria Van Kerhova (Kerkhova) iz SZO rekla je da postoje izveštaji o deci u pojedinim evropskim zemljama s inflatornim simptomima, sličnim Kavasakijevom sindromu, ali da su ti slučajevi veoma retki.

Ona je rekla da je SZO pozvao globalnu mrežu kliničkih stručnjaka da budu na oprezu i obezbede sistematično prikupljanje informacija o deci da bi se bolje razumelo kakva se bolest javlja kod dece i obezbedilo lečenje.

XS
SM
MD
LG