Dostupni linkovi

Neočekivani izazovi onlajn nastave u Kazahstanu


Dvanaestogodišnji Roman Kaimašnikov i njegova majka Tatjana Kaimašnikova zajedno prate onlajn nastavu

Tatjana Kaimašnikova bila je iznenađena kada je njen dvanaestogodišnji sin Roman iznenada počeo da dobija visoke ocene za domaće zadatke i testove pošto je njegova škola u gradu Oral na severozapadu Kazahstana prešla na onlajn nastavu usled pandemije izazvane korona virusom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kaimašnikova kaže da je potom otkrila da Roman prosto na internetu nađe urađene domaće zadatke i odgovore s testova i sve kopira, umesto da ih sam uradi ili da se spremi za testove kako treba.

"Primetila sam da Roman dobija visoke ocene čak i za predmete koji su mu ranije bili veoma teški, poput algebre", kaže ona. "Ne rešava nikakve algebarske jednačine. Ne seća se lekcija. Naučio je samo kako da brzo pretraži internet i pronađe odgovore."

Zaposlena majka ne može stalno da bude kod kuće i nadgleda šta radi njen sin.

Kaimašnikova i mnogi drugi roditelji u Kazahstanu veruju da njihova deca u školi ne napreduju kako treba preko učenja na daljinu.

Romanova zaposlena majka ne može stalno da bude kod kuće i nadgleda aktivnosti svog sina.
Romanova zaposlena majka ne može stalno da bude kod kuće i nadgleda aktivnosti svog sina.

U doba COVID-19, Kazahstan – kao i ostatak sveta – pokušava da uspostavi ravnotežu između pružanja kvalitetnog obrazovanja i poštovanja zdravstvenih i sanitarnih normi kako bi sprečio širenje zaraze.

S više od 70 odsto školske dece koja prate nastavu na internetu, Kazahstan je jedina država u centralnoj Aziji koja je većinu svojih obrazovnih institucija preusmerila na učenje na daljinu.

U prvom delu ove školske godine – od 1. septembra do 4. novembra – oko 2,4 miliona učenika od ukupno 3,4 miliona pohađalo je nastavu u virtuelnim učionicama.

Učenje na daljinu u Kazahstanu počelo je početkom ove godine, kada je zemlja bila u strogim merama zatvaranja ubrzo pošto je pandemija zahvatila zemlju.

Programi učenja na daljinu su značajno poboljšani od početka školske godine u septembru. Pokrenut je ažurirani obrazovni sajt "BilimLand Online Mektep" (Onlajn škola zemlja znanja) s pristupom celokupnim školskim programima i bibliotekama.

Vlada kaže da je do 25. avgusta učenicima iz porodica s niskim primanjima podeljeno oko 500.000 računara ili laptopova, a zvaničnici su obećali da će obezbediti još 300.000.

Ipak, Ministarstvo prosvete priznaje da mnoga deca koja bi trebalo da pohađaju nastavu onlajn još nemaju pristup računarima.

Među ostalim problemima s kojima se susreću deca su slab internet signal, nestabilna internet veza i povremeni nestanci struje u nekim oblastima.

Izazovi nastavnika

Prelazak na onlajn nastavu takođe je stvorio ogroman izazov za nastavnike koji su preko noći morali da se prilagode potpuno novoj metodi predavanja.

"Ne znaju svi nastavnici kako da koriste sve programe i platforme koji su sada potrebni za nastavu", kaže IT tehničarka Gulmira koja nije želela da navede svoje prezime. "Naročito me (stariji) nastavnici često zovu da nešto pitaju, jer se plaše da će, ako pritisnu pogrešno dugme, sve biti izgubljeno ili pokvareno."

Gulmira kaže da nastavnici u njenoj školi na kraju imaju ogroman broj dodatnih obaveza.

"Ujutro predaju onlajn od kuće, a zatim idu u školu da predaju lično onim grupama (učenika) koji još idu u 'prave' škole. Moraju da na internet postave domaće zadatke onima koji uče onlajn. Zatim moraju da pregledaju domaće od obe grupe", kaže Gulmira.

Ona dodaje da se neki nastavnici žale da moraju da rade kasno uveče kako bi sve završili.

Kazahstanska vlada saopštila je u avgustu da 1.934 škola u udaljenim selima s relativno malim brojem zaraza korona virusom mogu da ostanu otvorene.
Kazahstanska vlada saopštila je u avgustu da 1.934 škola u udaljenim selima s relativno malim brojem zaraza korona virusom mogu da ostanu otvorene.

Marija Kabakova, direktorka škole Broj 16 u Oralu, kaže da je bilo potrebno nekoliko nedelja napornog rada i saradnje škole i roditelja da bi se konačno uspostavio sistem koji svima odgovara.

"Radni dan počinjem proverom učinka učenika", kaže Kabakova. "Svakodnevni rad može se proveriti u bilo kom trenutku na sajtu Kundelik (Dnevnik) gde možete videti obrađene teme iz svakog predmeta. Možete videti ocene i povratne informacije. Roditelji takođe imaju pristup sajtu", objašnjava ona.

Kabakova je rekla da svaki učenik u njenoj školi ima pristup računaru. Neki su dobili laptopove od države, dok su ih drugi pozajmili iz škole, dodala je ona.

Kazahstanska vlada saopštila je u avgustu da 1.934 škole u udaljenim selima s relativno malim brojem zaraza korona virusom mogu da ostanu otvorene uz mere fizičkog distanciranja. Prema zvaničnim podacima, te škole ukupno imaju oko 127.000 učenika.

Kazahstanske škole takođe nude mešovitu nastavu – za osnovne škole – gde učenici neke predmete prate onlajn, a druge u školama, saopštila je vlada. U učionicama istovremeno može biti najviše 15 učenika.

Takvi časovi su u međuvremenu prošireni na četvrti i peti razred.

Vlada navodi da će se škole postepeno vraćati uobičajenoj nastavi, u zavisnosti od situacije s korona virusom u različitim regionima.

U drugom delu školske godine, koji počinje 16. novembra, još oko 200.000 učenika vratiće se u škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG