Dostupni linkovi

Nisu zaslužni nego krivi


Nenad Pejić

Parafiranje sporazuma sa EU nije uspjeh BiH lidera nego poraz što to nisu do sada uradili. Oni nisu zaslužni za to parafiranje nego krivi što do njega dolazi ovako kasno i na ovakav način.

Bilo je to davno, još sam bio mlad i negdje tek poslije početka novinarske karijere. Na TV festivalu tadašnje JRT u Neumu imao sam zadatak da budem voditelj dnevne TV hronike festivala. Nisam bio sretan sa činjenicom da je urednik hronike bio čovjek koji nije baš imao smisla za dnevno novinarstvo ali, da budem pravedan, nije bilo ni loše provesti nekoliko dana u Neumu. Bilo kako bilo, TV hronika je bila loš TV proizvod. I onda i danas duhovita Tanja Torbarina, kolegica iz Zagreba, dala nam je tri "kaktusa" - najgoru moguću ocijenu. I bila je u pravu.
Evropska unija i BiH su parafirali jučer poslijepodne sporazum o Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Evropa ovim potezom radi isto ono što je prije koji tjedan uradila za Srbiju. Parafirala je sporazum, pokazala da želi i Srbiju i BiH u Evropskoj uniji ali je takodjer rekla da nema sporazuma dok se ne ispune obaveze. Isto kao i u Srbiji sada i BiH političari predstavljaju parafiranje sporazuma kao veliki uspjeh.

"Zadovoljan sam cijelim ovim procesom. Ovo je ozbiljan proces i siguran sam da ćemo ispuniti sve ono što je potrebno da bi na SAA bili staviljeni i potpisi. Nadam se da će se to desiti prije polovine naredne godine" - kazao je član predsjedništva BiH Haris Silajdžić. "To je vrlo značajan dan za BiH i vjerujem da će BiH uskoro ispuniti preostale uvjete neophodne za potpisivanje Sporazuma" - kaže potpredsjednik SDA Šefik Džaferović. Premijer RS Milorad Dodik: "Dobro je što ovu godinu završavamo sa parafiranim SAA i uvjeren sam da taj sporazum možemo potpisati već u januaru ili februaru, ako bude poštivan dogovor i s Renom i među bosanskohercegovačkim političarima." Za lidera HDZ-a 1990, Božu Ljubića, najveća vrijednost Sporazuma je to što se njime BiH dovodi na evropski kolosijek. "S te pozicije mnogo lakše će se rješavati i reforme policije, RTV sistema i javne uprave, pa i Ustava BiH." Predsjedavajući Vijeće ministara BiH, Nikola Špirić: "Spremni smo učiniti sve što možemo.“

Zadovoljni su, naravno, i predstavnici medjunarodne zajednice. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak: "Bosna i Hercegovina ima sada velike šanse da ide ukorak sa svojim susjedima." Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn kaže: "Ovim je dokazano da svi oni koji su špekulirali o problematičnoj budućnosti BiH nisu bili u pravu, i oni nikada neće biti u pravu. Ova zemlja ima svijetlu budućnost na svome putu ka EU, što podrazumijeva niz ekonomskih i demokratskih reformi koje građani ove zemlje zaslužuju."
Ne bih baš bio siguran da je paraf na sporazum otvorio svijetle perspektive za Bosnu i Hercegovinu. Prije bih rekao da su te svijetle mogućnosti bile otvorene već godinama ali da su uvažena gospoda u Sarajevu i Banjaluci koja sjede u političkim strukturama vlasti uvijek rado zatvarali te svijetle mogućnosti. Gotovo sam ubjedjen da ni dan neće proći nakon jučerašnjeg potpisivanja i opet će oni po starom. Najprije će tumačiti svoje pozicije, uspostavljati preduvjete i sve to lijepo pokrivati nacionalnim interesima.
Slažem se sa komentatorom "Oslobodjenja" da svaki ulazak Evrope u BiH znači više države. Slažem se i sa tim da EU ulazi u ugovorni odnos sa BiH, a ne samo BiH sa EU. "Ruku pruženu iz Brisela treba čvrsto stisnuti i ne ispuštati je" - s pravom konstatira moj kolega u istom tekstu.
BiH je do sada bila "potencijalni kandidat", a sada ima pismenu potvrdu da ima "status potencijalnog kandidata". Kakva je razlika? Možda u tome, kako jučer u intervjuu za "Oslobodjenje" kaže Havijer Solana, "da će parafiranje Sporazuma imati jak simbolični utjecaj te bi trebao biti i snažan poticaj za političko vrhovništvo Bosne i Hercegovine." Na istu temu Olli Rehn je apelovao da BiH "preuzme sudbinu u svoje ruke u pridruživanju evropskim integracijama" i ne veže je sa sudbinom Srbije. Solana na istu temu poručuje: "Vaša budućnost ovisi o vama, a ne o vašim susjedima".

Ali, ja ne vjerujem gospodi koja su u ime BiH stavili svoje potpise na sporazum. Ne vjerujem jer su i do sada stavljali svoje potpise na mnoge druge papire pa od svega nije bilo - ništa. Kako sada očekivati da oni odjednom padnu u bratski zagrljaj kad su se do sada dijelili i ono što nije moguće dijeliti? I do sada je bilo jasno da sudbina BiH zavisi od BiH ali jedan njen dio niti je to htio niti će to htjeti. Onaj drugi je htio 100% BiH i još uvijek hoće, a nije uspio da dobije ni 50%. Njih su Olli Rehn i Miroslav Lajčak lijepo uzeli za uši i doveli do stola gdje su stavili svoje potpise. Zato parafiranje sporazuma sa EU nije njihov USPJEH nego PORAZ što to nisu do sada uradili. Oni nisu ZASLUŽNI za to parafiranje nego KRIVI što do njega dolazi ovako kasno i na ovakav način.
U one TV dane u Neumu, jedino što sam mogao uraditi nakon vrlo negativne ocjene vodeće TV kritičarke, jeste da od svega napravim šalu i poigram se na sopstveni račun. Kupili smo kaktuse, stavili ih u studio i rekao sam da nam ih je poslala Tanja Torbarina. Pokušao sam uraditi točno ono što danas rade političari u BiH. Oni predstavljaju parafiranje sporazuma sa EU kao svoj veliki uspjeh, baš kao što sam i ja kupujući one kaktuse neuspjeh pretvarao u podnošljiv program.
Sreća njihova pa nemaju nikog poput Tanje Torbarine koja je, gledajući me u drugoj emisiji one hronike TV festivala u Neumu kako pokazujem kaktuse, napisala da je "šarmantni voditelj pokazao kaktuse. Bolje da je sjeo na njih!!" Smijao sam se danima, a evo i danas se živo sjećam svih tih detalja. Na kaktus nisam sjeo ali bih rado vidio BiH lidere u toj poziciji. Da shvate da država ne postoji ni zbog njih ni zbog "njihovog" naroda nego postoji radi gradjana posla, plaća, škola, djece, penzija.....
Pa - i zbog kaktusa da ih može natjerati da sjednu na njega.

XS
SM
MD
LG