Dostupni linkovi

Svjetsko prvenstvo: Ko navija protiv koga?


Ko navija za Srbiju -- a ko protiv?
Ko navija za Srbiju -- a ko protiv?
Kad god gledam neku utamicu pita me kćerkica za koga navijam. Neki je dan Srbija igrala protiv Gane pa se u mom, stopostotno multietničkom društvu, malo u šali, ali više u zbilji, pojavilo pitanje – ko za koga navija u ovoj utakmici. Svako je loptanje, ono nogometno pogotovu, odavno postalo politika pa smo i mi od ¨baluna¨ brzo pobjegli.

Odmah sam kćerkicu zamolio da se igra u svojoj sobi da bi mi mogli raspraviti ono što već raspravljamo godinama. ¨Ne mogu navijati za državu u kojoj još uvijek poruke tipa ¨Nož, žica Srebrenica¨, imaju pravo glasa¨- bio je jedan stav. ¨Ne mogu navijati za NJIH¨- bio je drugi stav. ¨Besmisleno je navijati za Ganu, a ne za susjede, bez obzira na prošlost¨- bilo je treće mišljenje.

U anketi radija Slobodna Evropa na istu temu jedan je učesnik rekao da ¨bez obzira sa kim Srbija igra, ja ću imati isti stav protiv Srbije." On, dakle, nije navijao ZA Ganu nego PROTIV Srbije.

Prije dvije godine, na evropskom nogometnom prvenstvu važnu je utakmicu igrala Hrvatska protiv Turske. Mostar je tutnjao oduševljenjem jednog dijela grada kad je Hrvatska povela, i isto takvim oduševljenjem drugog dijela grada kad je odmah zatim Turska izjednačila. Milorad Dodik sa svojim izrazito antibosanskohercegovačkim izjavama da navija za svaku zemlju koja igra protiv BiH već duže vrijeme izaziva animozitet na svim stranama.

Šta nas to tjera da nam Gana bude draža od Srbije, Turska od Hrvatske, a svaka druga zemlja draža od svoje sopstvene, Bosne i Hercegovine?

Činjenica jeste da Srbija nije još ni izdaleka učinila sve što je trebala i mogla ne bi li preuzela glavnu odgovornost za zla koja su nastala prije i za vrijeme rata, činjenica jeste da je loš imdiž koji Srbija ima u svijetu (u mnogim filmovima su Srbi sinonim za “loše momke”) i među mnogima na Balkanu posljedica tog nedjelovanja i toleliranja ljudi koji izvikuju ¨nož, žica, Srebrenica¨ i politike kojoj to ne smeta.

Koje su njegove boje?
Ali, kakve veze ima Srbija sa činjenicom da pola Mostara navija za Hrvatsku, a druga polovica za Tursku? Zločini koji su počinjeni u bošnjačko-hrvatskom sukobu su neuporedivo manji nego u onom srpsko-bošnjačkom, ili srpsko-hrvatskom ali je nivo animoziteta, da ne kažem mržnje, više ili manje isti. Ili, da budem precizniji, takva raspoloženja su mnogo glasnija nego ona suprotna.

Mnogi lideri na Balkanu sprovode politiku podjela, mržnje i netolerancije u cilju ostajanja na vlasti, njihova je opsesija podjela jer u toj podjeli oni mješaju karte. I mnogima to uspjeva.

Ali, da li meni može biti draža Gana ili Turska nego što mi je draža Srbija ili Hrvatska, može li mi biti draža zemlja koja je daleko udaljena od mene, nego što mi je draga ona u mom susjedstvu? Može li mi biti draža zemlja sa kojom nemam nikakvih dodirnih tačaka od zemalja susjeda koji, takve kakve su, meni pripadaju daleko više od recimo Gane i Turske? Ili, kako mi može biti draži tim bilo koje zemlje od moje sopstvene u kojoj igram jednu od vodećih političkih uloga i od koje primam plaću?

Besmisleno se čini navijati za druge samo zato što su mi susjedi uradili to što su mi uradili ali besmisao na Balkanu nije baš rijetka pojava. I ta besmisao, ma koje boje bila, ima svog opravdanja i ima svoje korijenje. Konačno, kad se logika okrene, isto je tako besmisleno očekivati od jednog susjeda da navija za drugog, ako ovaj drugi još nije ni pošteno zatražio oprost za ono što je učinio?

Primjer kako se to radi dolazi takodjer sa Balkana i također sa svjetskog prvenstva u nogometu u Južnoj Africi. Ovaj put se radi o odnosima na relaciji Hrvatska – Slovenija. Pogledajte ovu fotografiju.

Naime, navijači Slovenije su se na utakmici sa Alžirom pojavili sa slovenačkom zastavom i pozdravom Hrvatskoj. Možda je to bila poruka tipa ¨mi smo ovdje, a vi niste¨, ali je poruka ipak pozitivna.

Kad će se na utakmici u Beogradu ili Banjaluci umjesto poruke ¨Nož, žica Srebrenica¨ pojaviti transparent drugačijeg sadržaja? Ili, kad će se u Sarajevu pojaviti transparent ¨Naprijed Hrvatska¨ naprimjer, a u Zagrebu ¨Pozdrav košarkašima Partizana¨?

Sve mi se čini da će besmisao sa početka teksta prestati to biti besmisao tek kad vlade u regionu, prije svega u Beogradu svojim odnosom prema prošlosti – tu besmisao učine – besmislenom.
XS
SM
MD
LG