Dostupni linkovi

Nemec očekuje da se do proleća izglasa ukidanje viza građanima Kosova sa srpskim pasošem


SLOVENIA-EU-VOTE-FEATURE
SLOVENIA-EU-VOTE-FEATURE

Izvestilac za vize u Evropskom parlamentu (EP) Matjaž Nemec nada se da će ova institucija tokom proleća obaviti sve neophodne procedure za izglasavanje ukidanje viza za građane Kosova koji poseduju samo pasoš srpskih organa.

Iz kabinta ovog evropskog zastupnika za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je Nemec podneo nacrt izveštaja koji se odnosi na odluku za ukidanje viza za građane Kosova koji su nosioci srpskih pasoša.

Glasanje Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) planirano je da se izveštaj o ukidnaju viza izglasa 8 aprila, kako bi se odluka EP mogla izglasati na poslednjoj plenarnoj sednici koja će biti održana između 22. i 25. aprila.

"Agenda je naravno privremena. U svakom trenutku to može da se promeni, ako tako odluči većina u EP. Cilj izvestioca Nemeca je da usvojimo dosije na poslednjoj plenarnoj sednici u aprilu i pokušaćemo da se to desi", navedeno je u odgovoru za RSE iz Nemecovog kabineta.

Naime, Evropski parlament u aprilu završava sa radom, jer institucije ulaze u predizbornu kampanju za evropske izbore, koji će biti održani u junu.

Matjaž Nemece je 4. marta imenovan za izvestioca za ukidanje viza za nosioce pašoa koje izdaju srpski organi na Kosovu.


Procedura donošenja odluke je identična sa odobravanjem vizne liberalizacije.

Osim Evropskog parlamenta, odluku treba odobriti i Savet ministara EU, a odluka se donosi kvalifikovanom većinom.

Građani Kosova koji poseduju pasoše Republike Kosova uživaju bezvizni režim od prvog januara 2024.

Međutim, iz ove odluke su izuzeti oni građani koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Oni su, takođe, bili izuzeti kada su vize ukinute za državljane Srbije, u decembru 2009. godine.

Odlukom o ukidanju viza za Kosovo, građani koji poseduju samo srpske pasoše, ostaju jedini na Zapadnom Balkanu koji ne uživaju bezvizni režim sa zemljama Evrope.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrenu procedure da se u viznoj liberalizaciji obuhvate i građani Kosova sa pasošima iz Srbije.

Protiv ove preporuke se izjasnila Vlada Kosova, navodeći da su zabrinuti zbog ovakvog predloga bez prethodnih konsultacija ili obaveštenja.

Zvanična Priština ne priznaje srpske pasoše Koordinacione uprave jer smatra da ih izdaje nelegalna institucija.

XS
SM
MD
LG