Dostupni linkovi

Nemački parlamentarci u Subotici o pomoći izbeglicama


Poslanici Budestaga u Staroj ciglani
Poslanici Budestaga u Staroj ciglani

Suboticu su u petak posetili predstavnici Bundestaga Annette Groth i Lorenz Kremer, zaduženi za pitanje migracija u nemačkom parlamentu, kao i predstavnici Fondacije Roza Luksemburg za jugoistočnu Evropu, a tema razgovora sa gradskom samoupravom i okružnim vlastima bila je vezana za rešavanje problema izbegličke krize. Poseta je organizovana u okviru saradnje subotičkog Udruženja građana Solidarnost sa ovim međunarodnim institucijama.

Delagacija iz Nemačke obišla je najpre prostor stare ciglane, na kojem su unazad nekoliko godina izbeglice nalazile kakvo - takvo sklonište, ali ih poslednjih dana gotovo i nema. Nakon toga gosti iz EU posetili su novu zgradu za smeštaj izbeglica, koja bi trebalo da bude otvorena ovih dana.

Lokalna vlast, odnosno predstavnici Ministarstva rada i socijalne zaštite, koji su i pokrenuli inicijativu i doveli donatore, obećali su da će zgrada biti gotova za oko mesec dana. Ona se, međutim, gradi više od dva meseca, a izbeglice koje su tokom hladnog talasa pristigle u Suboticu boravile su u zaista teškim uslovima u ciglani, sa nedovoljno odeće i bez prave zaštite od kiše i hladnoće.

Poslanica Anet Grot je, inače, na svojevrsnoj turneji po balkanskim zemljama, koje obilazi kako bi se informisala o problemima sa kojima se suočavaju izbeglice, ali i oni koji im pomoć pružaju.

„Pre dolaska u Srbiju bila sam u Preševu i tamo je, moram reći, strašno. Izbeglice ponekad leže po ulicama, nemaju često ni elementarnih uslova. U Srbiji je ipak znatno bolje, a ovo što vidim ovde, ovaj centar je, ustvari, sasvim dobar“, rekla je Grot.

Poslanica Grot je ocenila da odgovornost za situaciju u kojoj se u mnogim zemljama nalaze izbeglice leži na njihovim vladama, ali je istovremeno izrazila divljenje za postupke građana.

„Ja imam potpuno poštovanje za narode Makedonije, Grčke, Srbije, Hrvatske, Mađarske, koji su zaista sve vreme pružali podršku izbeglicama i na svaki način im pomagali“, naglasila je Grot.

Poseta novom centru za izbeglice, foto: Vesela Laloš
Poseta novom centru za izbeglice, foto: Vesela Laloš

Na pitanje novinara da li se može očekivati da i Nemačka zatvori svoje granice, Anet Grot je odgovorila:

„Naravno ne...Ja ne verujem u to.“

Nenad Ivanišević, sekretar u Ministarstvu rada i socijalne zaštite, kaže da je Srbija u potpunosti spremna da sprovede plan o izbegličkoj krizi koji je nedavno usvojen u Briselu.

„Mi smo spremni da na migrantskoj ruti od juga do severa, napravimo tačke kao što je ova u Subotici, da možemo da primimo između 3.000 i 5.000 ljudi, ukoliko bude potrebno za njihovim dužim zadržavanjem zbog vremenskih uslova. Napominjem da je reč o njihovom privremenom zadržavanju, dok oni ne nastave svoj put tamo gde žele. Važno je da smo mi spremni za zimu – imamo pet tradicionalnih centara za azil, a imamo još 10 lokacija kao što je ova u Subotici – u Kikindi, Čoki, Šidu, Somboru, Dimitrovgradu, Bosilegradu. Nijedna izbeglica, nijedno dete neće biti ostavljeno, neće biti bez potrebne nege“, kaže Ivanišević.

On je napomenuo da je Nemačka već pružila pomoć Srbiji pri izgradnji ovog smeštajnog centra u Subotici, koji je u stvari finansirala nemačka fondacija ASB.

„Ovde će biti uloženo oko 300.000 eura, sve je izgrađeno po evropskim standardima, a mi očekujemo da centar bude otvoren u narednih desetak dana, sa mogućnošću da primi oko 300 ljudi", rekao je Ivanišević.

Ivanišević je napomenuo da se u petak privremeni centar za prihvat izbeglica u Kanjiži zatvara, jer je ovaj grada sada „van migranske rute“, tako da će deo opreme iz tog centra biti prenet u novi u Subotici.

XS
SM
MD
LG