Dostupni linkovi

Nemačka sa saveznicima o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu


Na fotografiji: Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) na konferenciji za medije tokom posete Kijevu, 16. jun 2022.

Nemačka razgovara sa saveznicima o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, u okviru priprema za vreme posle rata, izjavio je 3. jula nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) za medijsku kuću ARD, prenosi Rojters.

"Razgovaramo sa bliskim prijateljima o pitanju bezbednosnih garancija koje možemo dati. To je process koji je u toku. Jasno je da neće biti isto kao kada bi neko bio član NATO-a", rekao je Šolc.

Dodao je da je "prilično jasno" da je to "pitanje koje se pažljivo priprema u diplomatskoj sferi, za dan za koji se nadamo da će uskoro osvanuti, kada rat bude gotov".

Ukrajina nije članica NATO-a, ali jeste "zemlja partner" od 2008. godine kada je pristupila akcionom planu za članstvo (Membership Action Plan). To znači da bi joj u budućnosti moglo biti dozvoljeno da pristupi Alijansi.

Četiri zaključka sa samita NATO-a u Madridu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je na nedavno održanom samitu NATO-a u Madridu da su mali izgledi za skoro članstvo te zemlje u NATO.

Severnoatlanstka alijansa je od početka ruske invazije na Ukrajinu dozvolila svojim članicama da šalju naoružanje ukrajinskoj vojsci, bez izazivanja direktnog konflikta sa Rusijom.

Ugovor o NATO predviđa da bi se eventualni napad na bilo koju članicu saveza smatrao napadom na sve i izazvao vojni odgovor cele alijanse.

XS
SM
MD
LG