Dostupni linkovi

Nemački predsednik poručio Vučiću da očekuju od Srbije uvođenje sankcija Rusiji


Predsednik Nemačke Frank-Valter Štainmajer, mart, 2022
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štainmajer, mart, 2022

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer čestitao je 11. aprila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima rekavši da "Nemačka podržava Srbiju i države Zapadnog Balkana kao pouzdan partner, ali da će uvođenje sankcija Rusiji biti značajno za evrointegracije".

"Usklađivanje spoljne politike Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU), posebno u pogledu odluka EU koje se odnose na Rusku Federaciju, uključujući uvođenje sankcija, pri tom će, pored reformi u oblasti vladavine prava i dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, biti od ključnog značaja", naveo je Štajnmajer u čestitki Vučiću.

Kako stoji u saopštenju na sajtu Predsedništva, Štajnmajer je Vučiću napisao da će dve zemlje "nastaviti da razvijaju međusobne odnose.

"Raduje me što naše dve zemlje nastavljaju da grade i produbljuju međusobne odnose u svim oblastima. Srbija je deo Evrope i deo evropske porodice. Na putu ka integraciji Srbije u EU možete računati na podršku Nemačke", naveo je predsednik Nemačke.

Štajnmajer je u februaru 2022. izabran po drugi put za predsednika Nemačke, nakon što je specijalna skupština izglasala da se ovaj veteran političar, koji se smatra simbolom konsenzusa i kontinuiteta, vrati na istaknutu, ali uglavnom ceremonijalnu funkciju.

Tokom svog prvog predsedničkog mandata izgradio je reputaciju moralnog kompasa za naciju, pozivajući ljude da se vakcinišu protiv korona virusa i govoreći protiv ekstremizma i nasilja.

Makron: Možete računati na podršku Francuske

Emanuel Makron, koji je trenutno u trci za novi predsednički mandat u Francuskoj, u svom pismu Vučiću naveo je da "Srbija teži da se priključi Evropskoj uniji i zajednici vrednosti koja ih spaja".

"Uveren sam da ćete sa odlučnošću nastaviti posao započet na tom putu na kome možete da računate na podršku Francuske, posebno tokom narednih meseci, u svojstvu predsedavajuće Savetu Evropske unije", stoji na sajtu Predsedništva Srbije.

Makron je takođe poručio da se nada da će Srbija težiti održavanju mira u regionu.
"Ne sumnjam da će Srbija znati, pod Vašim vođstvom, da radi zajedno sa zemljama članicama Evropske unije i zemljama Zapadnog Balkana na obnovi mira koji je doveden u opasnost na našem kontinentu ruskom agresijom protiv Ukrajine", poručio je Makron.

U Francuskoj je u drugi krug predsedničkih izbora, pored Makrona ušla i liderka desnice Marin Le Pen, a pobednik izbora u Francuskoj će morati da se izbori sa pitanjem ruske invazije na Ukrajinu i posledicama po celu Evropu, kao glavna vojna sila bloka.

XS
SM
MD
LG