Dostupni linkovi

Hapšenje u obaveštajnoj agenciji Nemačke zbog odavanja informacija islamistima


Nemac (51), zaposlen u unutrašnjoj obaveštajnoj agenciji te zemlje (BfV) uhapšen je u Dizeldorfu zbog navodnog otkrivanja državnih informacija islamsko - ekstremističkom sajtu, kao i namere da postavi eksploziv u sedište ove službe u Kelnu. U Nemačkoj deluje oko 40.000 islamista, uključujući 9.200 ultra konzervativnih islamista poznatih i kao salafisti, saopštio je direktor ove agencije.

Agencija je, prema rečima njenog portparola, otkrila pre četiri nedelje aktivnosti zaposlenog, koji je koristeći više lažnih imena nudio poverljive informacije tokom Internet “čet”-a i pravio komentare "u duhu" islamskog ekstremizma.

Osetljive informacije koje je osumnjičeni prosleđivao o BfV, bile su pretnja po nju, kazao je portparol Agencije za nemački nedeljnik “Špigl”. Ovaj list saznaje da su pronađeni dokazi o razgovorima osumnjičenog sa drugim islamistima pokušavajući da ih zavrbuje za napad na “nevernike”, odnosno na sedište Agencije “u ime Alaha”.

U ovoj agenciji navode da se “ponašao neupadljivo”. Navodno ga je otkrio doušnik obaveštajne službe tokom onlajn razgovora sa jednom osobom o mogućem napadu.

“Špigl” javlja da je osumnjičeni “delimično priznao” krivicu. On je od aprila angažovan u prikupljanju obaveštajnih podataka o islamskim ekstremistima u Nemačkoj.

Porodica navodno nije ništa znala o njegovom prelasku u islam pre dve godine i potom radikalizaciji stavova. Zakleo se na vernost Mohamedu Mahmudu, lideru austrijskog ogranka IDIL-a.

Nemački zvaničnici pojačali su nadzor zbog mogućih akcija islamističkih grupa i pojedinaca nakon dva napada takozvane “Islamske države” u julu – u vozu u blizini Vircburga i muzički festival Ansbah kod Nirnberga – u kojima je povređeno 20 ljudi.

Takođe, mladi Nemac iranskog porekla (18), koji je patio od psihičkih problema, ubio je devet lica u šoping centru u Minhenu.

Kako je BfV navela, u Nemačkoj deluje oko 40.000 islamista, uključujući 9.200 ultra konzervativnih islamista poznatih i kao Salafisti, kazao je za Rojters početkom novembra Hans-Georg Masen, čelnik DfV.

“I dalje smo meta islamskog terorizma i zato moramo da imamo u vidu da će Islamska država i druge terorističke organizacije nastaviti da napadaju Nemačku ukoliko im se ukaže prilika”, upozorio je Masen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG