Dostupni linkovi

Putin strahuje da će se 'iskra demokratije' proširiti Rusijom, ocenio Šolc


"(Putin) želi podeljenu Evropu i povratak politici sfera uticaja", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc 20. juna, dodajući da ruski predsednik "neće uspeti u tome".

Ruski predsednik Vladimir Putin strahuje da će se "iskra demokratije" proširiti njegovom zemljom, izjavio je 20. juna nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), dodajući da Putin pokušava da podeli Evropu.

Šolc je u intervjuu za Muenchner Merkur, koji je objavljen na sajtu nemačke vlade, odgovorio na pitanje da li bi Putin prihvatio približavanje Ukrajine Evropskoj uniji.

"Ruski predsednik mora da prihvati da u njegovom susedstvu postoji zajednica demokratija zasnovanih na zakonu, koja se sve više zbližava", rekao je nemački kancelar, a prenosi Rojters.

"On (Putin) se očigledno plaši da se iskra demokratije proširi na njegovu zemlju", dodao je Šolc.

Evropska komisija je prošle nedelje preporučila Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije, da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što je podržao i Šolc.

"(Putin) želi podeljenu Evropu i povratak politici sfera uticaja", rekao je nemački kancelar, dodajući da ruski predsednik "neće uspeti u tome".


Šolc je upozorio da će porast cena energenata verovatno trajati još dugo i odbacio je tvrdnju Rusije da je prekinula dotok gasa jer nedostaju neophodni rezervni delovi zbog sankcija.

"Ovo objašnjenje nije uverljivo", rekao je nemački kancelar.

Evropske zemlje u pokušaju da smanje zavisnost od ruskog gasa traže alternative za snabdevanje energentima.

XS
SM
MD
LG