Dostupni linkovi

Nemačka nazvala prekide u isporuci ruskog gasa napadom


Cevi gasovoda Severni tok 2 koji je obustavljen nakon napada Rusije na Ukrajinu

Smanjenje isporuke gasa Evropi ruskog energetskog giganta Gasproma predstavlja „napad na nas“, rekao je nemački ministar ekonomije u utorak, 21. juna.

„Smanjenje isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 je napad na nas, ekonomski napad na nas“, rekao je ministar ekonomije Robert Habek u govoru na nemačkoj industrijskoj konferenciji, javlja agencija Frans pres (AFP).

Gasprom je prošle nedelje saopštio da će smanjiti isporuke goriva Nemačkoj preko gasovoda zbog odloženih popravki, dok je nemačka vlada tu odluku nazvala "političkom".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kao rezultat smanjenja, Nemačka, Austrija i Holandija su odlučile da ponovo aktiviraju elektrane na ugalj kako bi smanjile potrošnju gasa.

Nemačka je takođe naložila punjenje rezervi gasa do 90 odsto uoči zime, kako bi se zaštitila od daljeg smanjenja snabdevanja.

„Kada uđemo u zimu sa polupunim zalihama gasa, a slavine su zatvorene, onda govorimo o teškoj ekonomskoj krizi u Nemačkoj“, rekao je Habek.

Trenutno je nemački kapacitet skladišta gasa popunjen nešto ispod 60 odsto.

„Videli smo ovaj obrazac više puta“, rekao je Habek na konferenciji.

Dodao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin pokušao da „napravi haos“ na evropskim tržištima gasa prekidom snabdevanja Poljskoj i Bugarskoj među drugim evropskim zemljama, rekao je ministar.

Habek je pozvao na „diverzifikaciju“ dobavljača sirovina i energije kako bi se postiglo „malo nezavisnosti od zlonamernih namera svetskih diktatora“.

Nemačka je imala „sistemsko rivalstvo” sa Rusijom i Kinom, rekao je ministar. Kina je bila „veliko tržište“, rekao je Habek, ali je pozvao industriju da koristi trgovinu za promovisanje „naših vrednosti“.

Rusija je počela da ograničava isporuke gasa zemljama koje odbijaju da ih plate u rubljama, nakon što su zemlje EU uvele sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG