Dostupni linkovi

Nemački ministar kaže da zemlje G7 mogu predvoditi akcije u cilju okončanja upotrebe uglja


Robert Habek

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja može da predvodi akcije za okončanje upotrebe uglja, fosilnog goriva koje jako zagađuje i odgovorno je za veliki deo globalnih emisija gasova staklene bašte, saopštio je nemački ministar energetike i klime Robert Habek (Habeck) 26. maja.

Visoki zvaničnici država G7 sastali su se u Berlinu a tokom trodnevnog skupa nastojeće da usaglase zajedničke ciljeve za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju, za koju naučnici kažu da je neophodna kako bi se zaustavile klimatske promene.

"G7 bi možda mogla da preuzme vodeću ulogu u usmeravanju ka daljem ukidanjem upotrebe uglja za proizvodnju električne energije i dekarbonizacije transportnog sistema", rekao je Habek.

On je rekao da bi to pitanje moglo biti preneto na samit lidera G7 u Elmauu u Nemačkoj sledećeg meseca, a zatim na sastanak međunarodne grupe najvećih svetskih ekonomija (G20) kasnije ove godine.

Biće ključno naterati zemlje G20 da se pridruže ambicioznim ciljevima koje bi postavila G7, jer zemlje poput Kine, Indije i Indonezije ostaju u velikoj meri zavisne od uglja.

Habek je rekao da bi bilo pogrešno posmatrati napore koje zemlje ulažu u rešavanje trenutne energetske krize, izazvane ruskim ratom u Ukrajini, kao suprotstavljanje naporima da se zaustavi upotreba fosilnih goriva.

"Ono što vidimo u ovom trenutku je ubrzanje ekološke transformacije", rekao je on.

Grupe za zaštitu životne sredine upozorile su da države kao što je Nemačka rizikuju da potkopaju svoje zelene ciljeve pokušajima da obezbede nove izvore prirodnog gasa kako bi nadoknadile manjak u snabdevanja iz Rusije.

Na sastanku u Berlinu će se razgovarati o jačanju finansijske pomoći za siromašne zemlje da se izbore sa klimatskim promenama, dodatnim sredstvima za biodiverzitet, zaštiti okeana i smanjenju zagađenja plastikom, piše AP.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG