Dostupni linkovi

Nemački fond za odbranu nije dovoljan, izjavio novi ministar Pistorius


Upitan da li će Nemačka poslati borbene avione u Ukrajinu, ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus je rekao da je to "isključeno".
Upitan da li će Nemačka poslati borbene avione u Ukrajinu, ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus je rekao da je to "isključeno".

Specijalni odbrambeni fond Nemačke od 100 milijardi evra (108 milijardi dolara) više nije dovoljan da pokrije njene potrebe, izjavio je novi ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung 27. januara, prenosi Rojters.

Pistorijus, koji je preuzeo dužnost prošle nedelje nakon ostavke Kristin Lambreht, rekao je i da će Nemačka morati da podigne godišnju redovnu potrošnju za odbranu sa sadašnjeg nivoa od oko 50 milijardi evra.

Upitan da li će Nemačka poslati borbene avione u Ukrajinu, sledeći zahtev Kijeva nakon što je Nemačka ranije ove nedelje odobrila isporuku tenkova Leopard 2, Pistorijus je rekao da je to "isključeno".

"Lovci su mnogo složeniji sistemi od borbenih tenkova i imaju potpuno drugačiji domet i vatrenu moć", rekao je Pistorijus u intervjuu.

Ministar odbrane je rekao i da Nemačka treba da dopuni svoje zalihe vojne opreme, uključujući zamenu za 14 tenkova Leopard koje je Berlin odlučio da pošalje Ukrajini kako bi pomogao u odbijanju ruske invazije.

Odluka Nemačke da suspenduje obaveznu vojnu službu 2011. bila je greška, dodao je Pistorijus, rekavši da okleva da stavi teret na mlade generacije, ali da je otvoren za razgovore o novom modelu za jačanje odnosa između građana i države.

Novi ministar odbrane, Boris Pistorijus, član je Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca i bio je na funkciji ministra unutrašnjih poslova Donje Saksonije od 2013. godine.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG