Dostupni linkovi

Šumski požari u Španiji i Nemačkoj


U Španiji je najveća šteta pričinjena u severozapadnoj provinciji Zamora
U Španiji je najveća šteta pričinjena u severozapadnoj provinciji Zamora

Visoke temperature za ovo doba godine pogodile su evropske države, a lokalne vlasti u Španiji i Nemačkoj se već danima bore protiv šumskih požara.

U Španiji je najveća šteta pričinjena u severozapadnoj provinciji Zamora, gde je spaljeno preko 25.000 hektara površine, saopštile su regionalne vlasti, javlja AP

Požar koji je izbio u Sijera de la Kulebri u Zamori primorao je da se evakuiše najmanje 10 sela, iako je pad temperature preko noći donekle pomogao naporima.

Više od 500 vatrogasaca ima podršku aviona i helikoptera koji izbacuju vodu u slabo naseljenom području.

Vlasti su u pripravnosti zbog izbijanja intenzivnih šumskih požara, dok se u mnogim delovima Španije beleže rekordne junske temperature.

Eksperti povezuju nenormalno vrući period za Evropu sa klimatskim promenama. Termometri su tokom cele nedelje pokazivali temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa u mnogim španskim gradovima, što su temperature koje se obično očekuju u avgustu.

Nedostatak padavina ove godine u kombinaciji sa udarima vetra stvorili su uslove za požare. Požar koji se širio doveo je do prekida saobraćaja brzih vozova od Madrida do severozapada Španije u subotu.

Saobraćaj je ponovo uspostavljen u nedelju ujutro.

Vojne vatrogasne jedinice raspoređene su u Zamori, Navari i Leidi. Nema izveštaja o izgubljenim životima, ali je plamen zahvatio periferije nekih sela u Zamori i centralnoj Navari.

U centralnoj Navari, vlasti su evakuisale oko 15 malih sela iz predostrožnosti, jer se očekuje da će visoke temperature pasti tek u sredu. Takođe su zatražili od farmera da prestanu da koriste tešku mehanizaciju koja bi mogla nenamerno da izazove požar.

Šumski požari su takođe aktivni u tri dela severoistočne Katalonije: u Leidi, u Taragoni i u parku prirode u Garafu, južno od Barselone.

Požar u okolini Berlina se širi, ali se intenzitet smanjuje

Požar koji gori u šumovitoj oblasti jugozapadno od Berlina proširio se dalje, ali plamen postaje sve slabiji, rekao je portparol vatrogasne brigade rano u nedelju.

"Helikopter je izmerio područje. Zahvaćeno je oko 100 do 110 hektara. Vatra se proširila na jug/jugoistok“, rekao je portparol.

Šumski požar u blizini grada Trojenbricen u saveznoj državi Brandenburg prvobitno je u petak zahvatio oko 60 hektara, a u subotu se nakratko smanjio na 40 hektara.

Vatrogasna brigada je do sada uspevala da spreči da vatra pređe lokalni savezni autoput, koji je zatvoren za saobraćaj.

Međutim, zabrinutost izazivaju naleti vetra koji se predviđaju kasnije u nedelju.

Nemačka se trenutno suočava sa visokim letnjim temperaturama.

Trojenbricen se nalazi oko 70 kilometara jugozapadno od Berlina.

U 2018. šumski požar uništio je oko 400 hektara šume, primoravši više od 500 ljudi da napusti svoja obližnja sela.

Izvor: AP, DPA
XS
SM
MD
LG