Dostupni linkovi

Belorusija zabranila nemački informativni kanal Deutsche Welle


Logo Dojče velea u sedištu tog medija u Bonu, septembar 2016.
Logo Dojče velea u sedištu tog medija u Bonu, septembar 2016.

Belorusija je zabranila nemačku televizijsku mrežu Dojče vele (Deutsche Welle) "ekstremističku", navodi se odluci objavljenoj u ponedeljak.

Nemačka je saopštila da je reč o pokušaju da se ućutkaju nezavisni mediji.

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je na svom sajtu da je lokalni servi Dojče vele Belorusija bio umešan u "ekstremističke aktivnosti".

Dojče vele je u saopštenju naveo da je njegov Beloruski servis zabranjen širom zemlje na "svim platformama" na internetu.

"Vladari u Minsku pokušavaju svim silama da zastraše i ućutkaju novinare i medije", saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na mreži X, dodajući zabrana deo represije koju sprovodi beloruski lider Aleksandar Lukašenko, ali da se "istina ne može zabraniti".

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) upozorila je da je svako ko je povezan sa Dojče vele u opasnosti da dobije dve do sedam godina zatvora.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, vlada Belorusijom gvozdenom pesnicom od 1994. godine, slamajući sva protivljenja njegovoj vladavini.

Minsk je pojačao represiju nad opozicionim ličnostima od kontroverznog Lukašenkove pobede na predsedničkim izborima 2020. godine, što je izazvalo masovne proteste koji su ugušeni brutalnim policijskim odgovorom u kojem su hiljade uhapšene.

Prema podacima nevladine organizacije Vjasna, skoro 1.400 ljudi nalazi se u zatvorima u Belorusiji iz političkih razloga.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG