Dostupni linkovi

Nema protesta rudara, ni poskupljenja struje


Protest rudara Rudnika "Abid Lolić" Bila
Protest rudara Rudnika "Abid Lolić" Bila

Rudari rudnika u Federaciji BiH odustali su od najavljenih protesta ispred sjedišta federalne Vlade u Sarajevu. Predstavnici sindikata, Vlade i Elektroprivrde BiH dogovorili su formiranje Fonda za revitalizaciju rudnika.

Osnivanjem Fonda, nazire se rješenje za spas rudarskog sektora, koji godinama posluju s gubicima. Rudari rade u nehumanim uvjetima, kasne im plaće i ne uplaćuju im se doprinosi.

Zbog teškog položaja i kašnjenja plaća rudari se vrlo često odlučuju na očajničke poteze.

Tako je prošli tjedan više od 200 rudara rudnika Mramor kod Tuzle odbilo izaći iz jame, tražeći isplatu junske plaće, toplog obroka i regresa.

„Ovakvim neulaganjem u rudnike za tri mjeseca nećemo imati gdje da radimo. Kad je riječ o rudniku Mramor potrebno je ulagati u kompleksno mehanizovano široko čelo koje je obustavljeno, zbog nedostatka opreme, u smislu hidraulike, lanca i pognoske distance“, kaže Nedžad Bašić, predsjednik Sindikata rudnika Mramor.

Protest rudara Stare jame u rudniku Zenica, juli 2015.
Protest rudara Stare jame u rudniku Zenica, juli 2015.

„Uvijek je bilo teških situacija u rudnicima i rudari su vijek teško živjeli, ali su se pravili rezovi, promjene, nešto se radilo. Sad se ne radi ništa. Čekamo da nam neko drugi riješi našu politiku. U nekim pogonima imamo viška radnika, a u jamama ih nemamo. Ja za svoje 33 godine rada ne pamtim gore vrijeme“, kaže Đulsa Kalabić, likvidatorka blagajne u rudniku Mramor

Na isti potez nedavno su se odlučili i rudari rudnika mrkog uglja „Abid Lolić“ iz Bile kod Travnika. Rudari su ispod zemlje proveli 23 sata.

„Četiri do pet mjeseci ja ovdje dolazim, a ne dobijem ni feninga. Nemam ni od čega da žvim. Naš direktor nas stalno laže. Četrnaest do petnaest hiljada tona ljudi šalju uglja, a od toga nema niko fajde“, žali se rudar Ešref Prcanović.

U Fond godišnje 35 milijuna eura

Nakon višemjesečnih pregovora predstavnci sindikata, Vlade i Elektroprivrede BiH postigli su dogovor, kojim je dogovoreno formiranje Fonda za revitalizaciju rudnika. U Fond bi se godišnje trebalo slivati oko 35 milijuna eura.

“Sredstva bi se usmjerila ka razvoju i modernizaciji rudnika ali od tog iznosa 10 posto smo prihvatili prema socijalno najugroženijim kategorijama FBiH, a 15 posto od tog iznosa će se usmjeriti ka fondu PIO prema obavezama koje imaju rudnici prema tom fondu. Negdje oko 50 miliona KM bilo bi na godišnjem nivou za razvoj i modernizaciju rudnika”, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Iako se špekuliralo da će se Fond za revitalizaciju rudnika puniti na osnovu uvećanih računa električne energije, iz Vlade Federacije su to opovrgli. Priopćeno je kako neće doći do poskupljenja struje, te da će se Fond puniti na osnovu ušteda dobivenih smanjem plaća u elektroprivredama.

Direktor Elektorprivrede BiH Elmedin Grabovica naglašava kako je pomenut sporazum dobar put za oporavak elektro-energetskog sektora u FBiH.

„Faktički, mi smo do sada investirali oko 200 miliona KM. Plan je da u naredne tri godine se izvrši dodatna dokapitalizacija, odnosno dodatno ulaganje u iznosu od 300 mil. KM kako bismo sačuvali i rudnike a i cjelokupan elektroenergetski sistem koji je baziran na termoenergiji, odnosno na proizvodnji uglja i baziran na rudnike”, rekao je Grabovica.

Fond za revitalizaciju rudnika trebao bi zaživjeti 1. novembra ove godine. Ukoliko dogovor ne bude ispoštovan rudari najavljuju kako će stupiti u generalni štrajk.

XS
SM
MD
LG