Dostupni linkovi

Nema ponavljanja izbora u Srebrenici


Glasanje u Srebrenici, oktobar 2012.
Glasanje u Srebrenici, oktobar 2012.
Centralna izborna komisija BiH odbila je u ponedjeljak zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku, koju čine stranke iz ovog entiteta, za ponavljanjem izbora u Srebrenici. Prema obrazloženju, broj pravosnažnih rješenja o fiktivnom prebivalištu je u toj mjeri mali da ne bi mogao uticati na konačne rezultate. S druge strane stranke iz Koalicije, a prvenstveno SNSD, najavljuju da će bojkotovati formiranje vlasti u ovoj opštini.

Nema ponavljanja izbora u Srebrenici, odlučila je Centralna izborna komisija BiH, koja je raspravljala po žalbi Koalicije za RS kojom se tražilo ponavljanje izbora u Srebrenici. Većinom glasova žalba je odbijena, kaže članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

„Većina članova CIK-a BiH se kod donošenja te odluke rukovodila činjenicom koliko je rješenja o fiktivnom prebivalištu pravosnažno. Vi znate da u nekoliko općina imamo značajan boj fiktivnih prebivališta, ne samo u istočnom Drvaru i istočnom Mostaru nego i u Trnovu, pa i u Srebrenici. Međutim, kad je riječ o pravosnažnim rješenjima o fiktivnom prebivalištu, taj broj u Srebrenici je toliko mali da ne bi mogao uticati na dodijeljene mandate, tako da smo se time rukovodili mi, članovi koji smo doprinijeli većinskoj odluci, da ovaj zahtjev koji je danas raspravljan ne bude prihvaćen“, istakla je Hadžiabdić.

U Koaliciji za RS ne prihvataju ovakvu odluku najavljujući bojkot formiranja lokalne vlasti.

„Mi nećemo ići u implementaciju ovih izbornih rezultata. Dovoljna su ova dva argumenta: da je odjavljeno 400 Bošnjaka i da je 20 svjedoka dalo izjave da su primili pare od Ratkovca da bi glasali za njega da se utiče na konačni izborni rezultat. SNSD vrši konsultacije sa drugim političkim partijama da ne uđu u implementaciju izbornih rezultata u Srebrenici jer oni ne održavaju stvarnu volju birača“, kaže Radomir Pavlović iz SNSD-a.

Jednako kao i većina u CIK-u BiH, tako i u inicijativi “Glasaću za Srebrenicu” smatraju kako je broj odjavljenih ili utvrđeno fiktivnih prebivališta toliko mali da nije mogao uticati na rezultate. Što se tiče bojkota SNSD-a, Emir Suljagić iz Inicijative kaže:

„Naš je stav da partija koja je od ulaska u vlast potrošila milione maraka poreskih obveznika na negiranje genocida i ne treba učestvovati u vlasti općine Srebrenica. Njihovo dosadašnje učešće u vlasti je svakako bilo travestija.“

Zloupotrebe

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković očekivao je ovakvu odluku.

„Kada je pitanju Centralna izborna komisija koja je imala zadnju riječ o eventualnom poništenju izbora, i očekivao sam takav ishod“, izjavio je on.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić zalagao se da se izbori ponove smatrajući da je bilo pokušaja da se izigraju određeni zakonski propisi. U slučaju da pojedine stranke odbiju prihvatiti mandat u Srebrenici, kao što je najavio SNSD, Petrić kaže kako to nije njihova nadležnost.
Branko Petrić
Branko Petrić

„Naše je da rezultate izbora potvrdimo, izdamo odgovarajuće isprave izabranim zvaničnicima - i tu naša kompetencija i nadležnost prestaju.“

Na pitanje šta ako ti izabrani zvaničnici iz RS, hipotetički, ne prihvate mandate koje im CIK dodjeljuje, Petrić odgovara:

"Onda se dodjeljuje sljedećem na listi - i tako skroz."

Mada je odluka CIK-a bila jasna, problem prijava i odjava prebivališta u svrhe izbornog inženjeringa evidentno postoje, navela je Hadžiabdić.

„Nedvosmisleno se radi o zloupotrebama izbornog procesa. Nije bez razloga i Izborni zakon ubačena odredba da ne možete 45 dana prije dana izbora mijenjati prebivalište, zapravo bićete obavezni da glasate tamo gdje je vaše prebivalište bilo do 45-og dana prije izbora. Mi smo se u Komisiji zalagali da taj rok bude čak šest mjeseci prije dana izbora, ali nam taj prijedlog nije prošao, upravo zato da bismo utvrdili i u jednom momentu zaključili birački spisak da bi se znalo ko ima pravo da glasa i gdje ima pravo glasa. Ovo što se događa jeste jedan vrsta manipulacije koja se obilato koristi, ali nemate pravnog osnova da je zapravo spriječite“, kaže Hadžiabdić.

Također je saopšteno i kako konačni rezulatati za Srebrenicu u utorak neće biti potvrđeni.
XS
SM
MD
LG