Dostupni linkovi

Nema novih slučajeva zaraze salmonelom


Dom za stare u Vranićima
Dom za stare u Vranićima

U Domu za stare u Vranićima od početka izbijanja epidemije salmonelom do sada je umrlo pet štićenika te gerijatrijske ustanove. Od osmoro pacijenata koji su zbog izraženih simptoma zaraze hospitalizovani u čačanskoj bolnici, dvoje su u nestabilnom stanju.

Direktor Zdavstvenog centra u Čačku Rade Milošević saopštio je da se u gradskoj bolnici na hospitalizaciji trenutno nalaze tri radnika i pet štićenika Doma za stare ‘’Dvoje u Vranićima’’. Prema njegovim rečima, za poslednja 24 sata nije bilo novih prijema osoba inficiranih salmonelom.

“Zdravstveno stanje zaposlenih je sasvim dobro i danas se očekuje njihov otpust sa odeljenja. Kada je reč o štićenicima doma, od njih petoro troje je u nestabilnom, a dvoje u zadovoljavajućem stanju” izjavio je Milošević.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Ana Mišović kaže da su radnici ove službe tek juče imali prvi kontakt sa vlasnikom gerijatrijske ustanove Perom Marićem, a da će se nalazi ove službe o uzrocima epidemije znati javerovatnije sutra. Ona ističe da je najbitnije da je zaustavljno širenje zaraze, pošto, nakon smrti petoro obolelih, i dalje ima 36 zaraženih osoba.

“Broj obolelih od prvog dana je nepromenjen. U ovom momentu smo zaustavili širenje epidemije na nove slučajeve”, navodi ona.

Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga, pod čijom su ingerencijom inspekcijske službe republičke nadležnosti, kaže da je zdravstvena inspekcija utvrdila da je Dom za stare ''Dvoje'' u Vranićima radio po utvrđenim procedurama, pošto vlasnik poseduje licencu za rad i kvalifikovanu radnu snagu za rad u ustanovama ovog tipa.

“Vlasnik ima rešenje za rad Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Početkom godine dobio je rešenje i od strane zdravstvene inspekcije da poseduje kvalifikovanu snagu – lekara i medicinske sestre za interne usluge”, kaže Jolović.

Šefica sanitarne inspekcije Svetlana Tadić navodi da je ova služba nakon proglašenja epidemije posetila starački dom i da je zatečeno stanje u bilo je zadovoljavajuće. Ista situacija, kaže ona, zatečena je i prilikom poslednjeg nadzora u februaru.

“Mi po pravilu ovu vrstu objekata obilazimo dva puta godišnje. Poslednji put to smo učinili u februaru i sa higijenskog aspekta je sve bilo u redu”, naglašava Tadićeva.

Zbog novonastale situacije gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić naložio je vanrednu sanitarnu kontrolu vrtića, škola i ustanova kolektivnog smeštaja.

XS
SM
MD
LG