Dostupni linkovi

Nema dogovora između prosvetara i Vlade, đaci bez ocena u knjižicama


Štrajk prosvetnih radnika u Srbiji, zbog smanjenja plata, ušao je u šestu sedmicu, a četiri reprezentativna sindikata obrazovanja u ponedeljak su organizovala jednodnevnu obustavu nastave i proteste u više gradova. Dok u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da će pooštriti odnos prema štrajkačima, sindikati poručuju da će đacima na polugodištu biti zaključene ocene, ali da neće biti upisane u đačke knjižice.

Simbolično u 12:05 prosvetni radnici su otpočeli protest u centru Beograda, na Trgu Nikole Pašića, gde se okupilo oko hiljadu demonstranata, koji su potom prošetali do zgrade Vlade Srbije.

Na protestu razgovaramo sa profesorkom Olgicom Sekulović, koja ne krije svoje nezadovoljstvo novim merama Vlade:

“To je nepravda, tetkica u EPS-u ima veću platu od nas. Vi znate da nas deca i roditelji gledaju i kako smo odeveni i da li imamo frizuru i u čemu dolazimo na posao. Nama kad se skine tih osam hiljada, mi to stvarno osetimo na budžetu.”

Dragoslav Čalić radi kao nastavnik je poslednjih deset godina u Mašinskoj školi “Radoje Dakić” u Rakovici:

“Jedno su plate, drugo je nezadovoljstvo u proveti uopšte: počev od načina izbora direktora po političkoj funkciji, postoje nekakvi školski odbori koji su sklepani tako da podrže politički sistem, niko ne vodi računa o školi”, kaže naš sagovornik.​

„Sindikati su uradili nešto što je jako loše za sve nas – pozvali su nastavike na vid protesta koji ne samo da nije po zakonu, nego čini izuzetnu štetu svima nama. Mi ćemo danas dati nalog svim direktorima, zapravo ih podsetiti na ono što su po zakonu njihove obaveze. Oni moraju da vode računa o tome da li je ispoštovan minimum procesa rada u školi“, rekao je Verbić.Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da je resorno ministarstvo veoma nezadovoljno ovakvim potezom sindikata, uz napomenu da će biti pooštren odnos prema svima koji su u štrajku.

O tome šta misle o radu resornog ministra Srđana Verbića, štrajkači u Beogradu izrazili su se i u stihu:

„Od reformi Šuvara i Gaše, do bolonje i epohe naše, nismo većeg imali tirana do ministra Verbića Srđana.“

Članovi sindikata okupljeni na Trgu Nikole Pašića poručili su da će đacima biti zaključene ocene, ali da neće biti upisane u đačke knjižice. Ocene, takođe, neće biti "verfikovane" na sednicama odeljenskih veća čiji će rad nastavnici bojkotovati.

Ministar Verbić ističe da štrajk prosvete drži učenike kao taoce, kao i da postoji rešenje za situaciju u kojoj nastavnici ne žele da zaključe ocene.

"Učenici će dobiti ocene. Mogu da ih zaključe i neki drugi nastavnici. Iako zakonski postoji mogućnost da njihovi nastavnici bojkotuju veća, ja ne verujem da mi imamo takve ljude među nama", rekao je Verbić.

Čelnici četiri reprezentativna sindikata, koji skraćenom nastavom protestuju od 17. novembra, još jednom su ministru prosvete predali svoje zaheve. Ključni je da zaposlenima u prosveti ne budu smanjene plate za 10 odsto, što je Vlada odlučila u okviru paketa mera štednje.

„Naše plate su sada pale, u regionu su bile ispred Albanije, a sada su ispod za osam procenata. Mi tražimo da se u 2015. godini iz rezervi nadoknade za odbitke naših plata. Tražimo da se potpišu posebni kolektivni ugovori koje smo mi već potpisali, samo treba da se potpišu od strane Vlade“, rekao je Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Srđan Verbić
Srđan Verbić

Podršku prosvetarima u Beogradu dali su i predstavnici nekoliko studentskih organizacija.

“Došli smo da podržimo prosvetare zato što se godinama unazad vrši komercijalizacija obrazovanja, čiji kvalitet pada na sve niže grane. Mi treba da budemo u jedinstvenom frontu – radnici i studenti – jer mi nismo izolovane grupe u društvu i zajednički treba da nastupamo protiv kapitalističkog sistema”, kaže Jovan Živanović, član Studentskog fronta.

Osim u Beogradu, protesti radnika u obrazovanju organizovani su i u drugim gradovima Srbije: Nišu, Kaljevu, Čačku, Užicu, Paraćinu…

Roditelje, sa kojima je u Užicu razgovarala naša dopisnica Novka Ilić, muče pitanja kako će se nadoknaditi gradivo izgubljeno tokom štrajka prosvetnih radnika:

Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, međutim, kaže za RSE da roditelji ne treba da brinu.

“Da stradaju deca, ne stradaju. Da gube mnogo, ne gube. Nešto će svakako izgubiti jer u ovoj državi, vidite i sami, svi gubimo svakodnevno. Tako da je nesporno da i deca moraju da izgube na ovaj ili onaj način, a ta priča je u stvari veoma licemerna. Kad je neko počeo da priča o zaštiti dece, a odbio je Zojin zakon o lečenju dece sa retkim bolestima i kad trudnicama smanjuje dodatke onda taj napad brige o deci deluje zaista licemerno. Roditelji nema šta da brinu, školska godina uopšte nije ugrožena”, istakao je Matijević.

Sindikati najavljuju da će 26. januara biti organizovan novi protestni skup u Beogradu.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG