Dostupni linkovi

Nemačka Srbiji poklonila terenska vozila za kontrolu granice


Službenici Granične policije Srbije, Beograd, 27. oktobar 2023.
Službenici Granične policije Srbije, Beograd, 27. oktobar 2023.

Nemačka je Graničnoj policiji Srbije poklonila 14 terenskih vozila i 30 ručnih termovizijskih kamera, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Kako se navodi, protokol o donaciji su 27. oktobra u Beogradu potpisali ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad.

"Ova donacija doprineće zaštiti državne granice i suzbijanju ilegalnih migracija, kao jednom od strateških prioriteta Srbije i Evropske unije", saopštio je MUP.

Dodaje se da se u tim poslovima MUP Srbije već pokazao kao pouzdan partner i da će poklon Nemačke doprineti bržem i efikasnijem izvršavanju policijskih zadataka na državnoj granici.

MUP je naveo da Nemačka policiji Srbije kontinuirano pomaže, posebno Upravi granične policije, Upravi policije i Upravi kriminalističke policije.

Od početka svetske migrantske krize 2015. godine, takozvanom Balkanskom rutom kroz Srbiju je prošlo više od milion i po izbeglica i migranata, podatak je nadležnih tela Ujedinjenih Nacija (UN).

Po podacima Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije, najviše migranata koji ka Zapadu prolaze kroz Srbiju je iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Maroka i Burundija. U 15 prihvatnih centara za migrante i centre za azil u Srbiji krajem leta bilo ih je oko 3.300.

XS
SM
MD
LG