Dostupni linkovi

Nemačka: Srbija i Albanija 'u visokom riziku od zaraze'


COVID-19 bolnica u Batajnici kod Beograda, arhivska fotografija
COVID-19 bolnica u Batajnici kod Beograda, arhivska fotografija

Nemačka će od nedelje, 5. septembra, ponovo uvrstiti Srbiju i Albaniju u spisak zemalja sa visokim rizikom od zaraze korona virusom, saopštio je berlinski Institut za javno zdravlje Robert Koh (Robert Koch), a javila agencija Beta.

Na spisak koji se redovno ažurira svake nedelje u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama, pored Srbije i Albanije, biće dodati i Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Šri Lanka i teritorija Palestine.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje nemačkog ministarstva spoljnih poslova nemačkim građanima da od 5. septembra izbegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju i Albaniju.

Od država Zapadnog Balkana, Kosovo, Severna Makedonija i Crna Gora se od ranije u avgustu nalaze na listi visokorizičnih zemalja insitituta Robert Koh.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Nemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboleli COVID-19, ili negativni test na korona virus, navodi se na sajtu nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG