Dostupni linkovi

Nemačka odbacuje predlog o zajedničkom dugu EU


Nemačko ministarstvo finansija odlučno je odbacilo u četvrtak, 26. januara, predloge o novom zajedničkom dugu Evropske unije, saopštivši da takav potez, koji podržavaju Francuska i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, nije potreban i da će poslati pogrešan signal tržištima.

"U vreme visokih kamatnih stopa i inflacije, Evropska unija mora da šalje signale o fiskalnoj stabilnosti, a ne o dužničkim instrumentima" navodi se u saopštenju ministarstva.

Berlin smatra da bi izdavanje duga u ovom kontekstu dovelo do gubitka poverenja u međunarodna finansijska tržišta nasuprot pooštravanju monetarne politike Evropske centralne banke, koje ima za cilj da ukroti inflaciju.

Ministarstvo finansija Nemačke tvrdi da ne postoji fiskalna potreba za zajedničkim dugom. Iskorišćen je samo delić sredstava iz plana oporavka "Nekt Generation EU" u vrednosti od 880,9 milijardi evra

Nemački kancelar Olaf Šolc je jasno stavio do znanja da veruje da još uvek ima mnogo neiskorišćenog novca EU - više od 200 milijardi evra - iz fonda EU za oporavak posle pandemije koji bi trebalo prvo da se iskoristi pre bilo kakvih diskusija o novom finansiranju.

Nacrt zaključaka za predstojeći samit lidera EU u februaru, u koji je Rojters imao uvid, pokazao je da oni treba da podrže novo finansiranje EU za industriju zelene tehnologije kao protivtežu subvencijama u Sjedinjenim Državama i Kini, i da će očekivati da će izvršna komisija EU izaći sa planom za Evropski dužnički fond za podršku investicijama.

Međutim, zvaničnici EU su požurili da demantuju da ovaj nacrt ide predaleko: u svom sadašnjem obliku, oni bi signalizirali da su Nemačka i druge zemlje na severu Evrope spremne da odustanu od primedbi da EU zajedno prikupi više novca.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG