Dostupni linkovi

Za Nemačku pitanje reparacija zatvoreno, Poljska se obraća UN


Koncentracioni logor Aušvic koji je nacistička Nemačka otvorila na teritoriji Poljske tokom Drugog svetskog rata
Koncentracioni logor Aušvic koji je nacistička Nemačka otvorila na teritoriji Poljske tokom Drugog svetskog rata

Poljska je u utorak saopštila da ju je Nemačka obavestila da ne namerava da se uključi u pregovore o bilo kakvoj reparaciji Varšavi iz Drugog svetskog rata, jer Berlin smatra da je to pitanje zatvoreno.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da se obratilo Ujedinjenim nacijama za podršku u njihovim naporima da dobiju kompenzaciju za oko 1,3 biliona dolara procenjenih gubitaka pretrpljenih tokom okupacije nacističke Nemačke 1939-45.

Sve vreme ovog dugotrajnog spora Nemačka je insistirala da je to pitanje zatvoreno odlukama donetim tokom komunističkih vremena, kada je Varšava odustala od traženja reparacija.

Poljska kaže da je to bilo pod pritiskom Moskve i nije pravno obavezujuće. U oktobru je poslala zvaničan zahtev.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da je u zvaničnoj noti od 28. decembra vlada u Berlinu saopštila da je „pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke i dalje zatvoreno i da nemačka vlada ne namerava da otvara pregovore o toj temi“.

Ministarstvo je obećalo da će nastaviti sa svojim naporima i saopštilo da se vlada u utorak obratila generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i drugim najvišim zvaničnicima UN tražeći „saradnju i podršku“ u naporima da se dobiju reparacije za vreme rata.

Poljska desničarska vlada suočava se sa krizom troškova života i energetike i suočava se sa opštim izborima na jesen, podseća agencija Asošijejted pres.

XS
SM
MD
LG