Dostupni linkovi

Moskva odbacila presudu nemačkog suda


Čečenski militant Zelimkan Hangošvili, koji je ubijen u Berlinu u avgustu 2019.

Rusija je odbacila presudu berlinskog suda da Moskva stoji iza ubistva bivšeg čečenskog militanata u Berlinu pre više od dve godine, nazvavši je "potpuno odvojenom od stvarnosti" i upozorila da će reagovati na odgovarajući način, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Novi nemački kancelar Olaf Šolc je branio odluku suda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 16. decembra da su komentari suda dan ranije tokom izricanja osuđujuće presude i doživotne kazne za ubistvo ruskom državljaninu Vadimu Krasikovu, zvanom Vadim Sokolov, „neprijatna epizoda” u odnosima dve zemlje, iako se Moskva nada da to pitanje neće ometati razvoj odnosa između novoimenovanog kancelara Šolca i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nekoliko sati nakon izricanja kazne Krasikovu, Nemačka je proterala dvojicu ruskih diplomata zbog umešanosti ruskih specijalnih službi u ubistvo Tornikea Kavtarašvilija, zvanog Zelimkan Hangošvili, u avgustu 2019. u nemačkoj prestonici.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 16. decembra saopštenje u kojem odbacuje „neosnovane i potpuno odvojene od stvarnosti optužbe o umešanosti ruskih državnih struktura u ubistvo teroriste [Zelimkana] Hangošvilija, koji je živeo u Nemačkoj uz pristanak tamoúnjih vlasti“.

„Berlin ne treba da sumnja da će Rusija uzvratiti odgovarajućim merama“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Šolc je 16. decembra u Briselu na samitu Evropske unije branio presudu i proterivanja rekavši da je presuda „jasan pokazatelj da su se ovde dešavale loše stvari i da je zato potpuno u redu da je ministar spoljnih poslova na to dao jasan odgovor."

XS
SM
MD
LG